Dünya Tarihi

Türkistan’dan İstanbul’a Bir Şehadetin Hikayesi

Rusların Türkistan bölgesinde hâkimiyet kurma faaliyetlerinin başladığı yıllarda halk, sıradan bir pamukçu ustasının oğlunun yanına toplanarak bu mezalime karşı durmuştu. Aynı zamanda bir mutasavvıf olan Dükçi Îşân, devrin halifesi Abdülhamid Han’la da irtibat kurmuştu…

Muhammed Ali Halfa Sabıroğlu Dukçi Îşân, 19. yüzyılda (18561898) yaşamış, Türkistanlı bir mutasavvıftır. Orta Asya’nın Fergana Vadisi bölgesinde, çevresindeki halkı irşat ile meşgul olmuştur; Özbek, Kırgız, Tacik, Türkmen gibi birçok milletten müritleri olmuş önemli bir şahsiyettir. Diğer taraftan, talebeleriyle birlikte Çarlık Rusyası istilacılarına karşı ayaklanan ve sonunda idam edilen vatanperver bir şehittir. Kendisinin yazdığı İbretü’l-Gafilin eseri ve ismi bilinmeyen bir müridi tarafından yazılmış; Îşân’ın maddi hayatından ziyade hayat-ı maneviyesinin aktarıldığı Menakıb-ı Dükçi Îşân adlı bir eser mevcuttur.

Yaşadığı Dönem

Rusya’yı 1682’den ölümüne kadar yöneten Çar I. Petro (1672-1725), Rus yayılmasının öncülerinden olduğu gibi, yüzyıllar boyu sürdürülecek olan “Rus dış politikasının” da planlayıcısı olarak kabul edilmektedir. Asya siyaseti için önemi büyük olan Türkistan topraklarını, Rus hâkimiyeti altına almak istemiştir. Bu sebeple, önce Hive Hanlığı ve hemen arkasından da Buhara Hanlığı’nı Rus idaresi altına almak istemiş ve hedefine ulaşabilmek için askeri yöntemlere başvurduğu gibi, diplomatik yolları da denemiştir. Benzer politikalar, 1730-1740 yılları arasında Rusya’yı yöneten Anna İvanovna döneminde de sürdürülmüştür…

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Kasım (75. Sayı 2014) sayısından okuyabilirsiniz.

Doç. Dr. Nodirkhon Khasanov

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago