Kültür Tarihi

Sultanların Bilim Adamı Ali Kuşçu

İslam bilim geleneğinin Osmanlı’ya aktarılmasında büyük katkıları bulunan, Osmanlı bilim kurumlarını ve buralardaki ders programlarını düzenleyen, yüzyıllar boyunca kitapları medreselerde okutulan Osmanlı bilim adamı Ali Kuşçu’nun Semerkand’dan Tebriz ve ardından İstanbul’a uzanan hayatı da oldukça ilgi çekicidir…

Semerkant matematik-astronomi okulunun en önemli ve son temsilcilerinden birisi olan Ali Kuşçu’nun hayatının birinci bölümü Semerkant’ta, ikinci bölümü Tebriz’de, üçüncü ve son bölümü ise İstanbul’da geçti. Hayatı boyunca bir bilim adamı hüviyetiyle hareket eden Ali Kuşçu’nun asırları aşan ününün arkasında bulunan şey nedir? Osmanlı bilim kurumlarını ve buralardaki ders programlarını düzenleyen, yüzyıllar boyunca kitapları medreselerde okutulan bu Osmanlı bilim adamı kimdir? Daha ilk görüşmesinde Fatih Sultan Mehmed’i etkileyen ve İstanbul’da kalması için ısrar edilen, bilim dünyasındaki etkisi asırlar boyunca süren Ali Kuşçu nerelere gitti, hangi görevlerde bulundu? Bu çalışmada bu soruların cevapları üzerinde durulmaktadır

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Haziran (46. Sayı 2012) sayısından okuyabilirsiniz.

Yedikıta Dergisi

Share
Yazar:
Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago