Müslümanlar Hep Birlikte!

???? Hicaz Demiryolu üzerinde yer alan, Medine-i Münevvere’ye yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki Medâin-i Sâlih istasyonu.

???? Hicaz Demiryolu, 1900-1908 yılları arasında Şam ile Medine-i Münevvere ve bugün Filistin topraklarında yer alan liman şehri Hayfa arasında Sultan İkinci Abdülhamid’in destek ve teşvikleriyle inşa edilmişti.

???? 1464 kilometreyi bulan Hicaz Demiryolu, 1 Eylül 1908 tarihinde yapılan törenle hizmete açıldı. Hayfa-Şam arasında her gün, Şam ile Medine arasında ise haftada üç gün karşılıklı olarak seferler düzenleniyordu. Hac zamanında hacıların nakli için ilave seferler vardı.

???? Hicaz Demiryolu, Müslümanların birlik-beraberliği için de çok mühim bir projeydi. Nitekim 1900’lü yılların başında Hindistan’dan Kuzey Afrika’ya, Buhara’dan Amerika ve Avrupa’ya dek Müslümanlar bu projeyi topyekûn sahiplenmiş ve ellerinden geldiğince desteklemişlerdi.

???? Demiryolu hattı üzerinde yer alan Medâin-i Sâlih istasyonunun hususiyeti ise, demiryolu inşaatında bu istasyona kadar Alman, İtalyan, Fransız, Avusturyalı, Belçikalı ve Rum mühendis ve işçiler çalışabilirken, bu istasyondan sonra Medine-i Münevvere’ye dek uzanacak inşaatın tamamında Müslüman mühendis, teknisyen ve işçilerin çalıştırılmasıydı.

MAYIS SAYIMIZIN TAMAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

Ahmet Apaydın

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago