Bugün kolayca yapabildiğimiz birçok şey, 100 yıl önce hayaldi. Tıpkı Albert Kahn’ın Gezegen Arşivleri Projesi gibi. Gelin geçmişin görsel hafızasına önemli bir katkı sağlayan renkli fotoğrafların yer aldığı bir dünya ile tanıştıralım sizleri…
Avrupa’dan ayrılmazsanız Avrupa’yı anlayamazsınız!” der ve dünya seyahatine çıkmaya karar verir Fransız banker Albert Kahn… 1908 yılında başladığı yolculukta sırasıyla ABD, Japonya, Çin, Asya Pasifik ülkeleri ve Güney Amerika’yı gezer. Gittiği ülkelerde yardımcısına bol bol fotoğraf çektirir, bölge hakkında notlar aldırır. Kahn’ın hızla değişen dünyanın fotoğraflanması gerektiği düşüncesi, bu dünya seyahati sırasındaki gözlemleri neticesinde ortaya çıkar. Fransa’ya döner dönmez de Gezegen Arşivleri (Archives de la Planete) Projesi için hazırlıklara başlar.
Albert Kahn, çekilecek fotoğrafların eski dünyaya ait siyah-beyaz değil, yeni icat edilen renkli fotoğraf teknolojisiyle olmasını arzu ediyordu. Ve seyahati esnasında ilk renkli fotoğraf tekniği olan otokromu (autochrome) tecrübe eden Kahn, projenin bu teknikle çekilmesine karar verir. Lumiere Kardeşlerin icadı olarak 1907 yılında piyasaya sürülen otokrom, cam üzerinde renkli pozitif görüntü sağlayan bir fotoğraf tekniğidir. Görüntüyü sabitlemek için kullanılan malzemelerden dolayı sonuç hafif pürüzlü, yumuşak ve resimsi bir etkidedir. Bu yeni ve renkli görüntüleme tekniği, proje açısından dünyanın değişimini kaydetmek için mükemmel bir araçtır.
Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 149. sayısından (Ocak 2021) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…