Dünya Tarihi

Peygamber Efendimize Hakaret Piyesinde Diplomasi Başarısı

İlk olarak “Roland’ın Kızı” piyesi ile İslâm düşmanlığını ortaya koyan Fransız yazar Bornier, Fransa’da yeni bir hakaret piyesini oynatma izni almıştı. Bunun üzerine Paris sefirimiz Esad Paşa’nın teşebbüsleri sonucu, Fransa Maarif Nazırı tarafından, “oyunda bazı değişiklikler yapılarak” oynanması kararı alınmıştı. Ancak Sultan İkinci Abdülhamid bunu da kabul etmeyerek, oyunun kesinlikle oynanmamasını, oynanırsa bunun Türk-Fransız ilişkilerinin sonu olacağını bildirmişti…

Osmanlı Arşivi’nde ‘TS-Tİ’ 68 rumuzlu ve 68 no’lu dosyanın 12 numaralı Fihrist Defteri’nin 61. sayfasında şöyle yazmaktadır: “Hz. Muhammed Aleyhisselam Hazretleri’nin Nam-ı Kudsiyelerine Karşı Tertip Olunan Oyun’a Dair”. Dosyayı açınca bu oyunun Efendimiz (s.a.v.) aleyhine tertiplenen, İslâm düşmanlığı ve Haçlı kini ile sahneye konulan menfur oyunlardan biri olduğu kolayca anlaşılabilirdi.

Zaman zaman dünyanın farklı coğrafyalarında gündeme gelen bu oyunda; kimi zaman Hintli Salman Rüşti, kimi zaman Bangladeşli Teslime Nesrin başrolde kullanılmıştır. 2006 başlarında ise Avrupalı gazeteler Hazret-i Muhammed’e (s.a.v.) olan ‘Haçlı kinini’ bir kez daha ortaya çıkarmışlardı. Danimarka’da yayınlanan Jyllands-Posten gazetesi hayâsızca karikatürlerle Avrupa’da Peygamber Efendimiz’e yeni bir saldırı kampanyası başlatmıştı. Bu saldırı karşısında Müslümanların cılız tepkisi bile Avrupa medyasında tam bir Haçlı ittifakına sebep olmuştu. İsveç’in Nerikes Allehanda gazetesi, İzlanda’nın günlük DV adlı bulvar gazetesi, Almanya’nın malum günlük gazetelerinden Die Welt, Fransa’da yayınlanan France Soir, hatta Meksika’da yayınlanan La Cronica gazeteleri bu hayâsız karikatürleri tekrar tekrar yayınlayarak bu Haçlı kampanyasına katılmışlardı. Son günlerde Müslümanlara ve Peygamber Efendimiz’e hakaretler edilen bir film ve yeni karikatürlerle de bu Haçlı kini zirveye ulaşmış bulunuyor.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 51. sayısından (Kasım 2012) okuyabilirsiniz.

Dr. Ahmet Uçar

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago