Osmanlı saray hayatı tamamen dış dünyaya kapalı idi ve buradaki hayat hakkında en küçük bir bilgi dışarıya çıkmazdı. Sonradan anlatılan ve ekserisi hayal ürünü olan harem hikâyeleri tamamen uydurma ve bilhassa batılıların geniş muhayyilelerinin eseridir…

Osmanlı Sarayı’nda hayat süren kadınlar ve bilhassa padişah anne ve hanımları hakkında bugüne kadar çok şeyler yazıldı ve söylendi. Buna rağmen bu yazılanların pek çoğu birkaç padişah hanımı ve annesi üzerinde yoğunlaştı.

Bazı isimler oldukça iyi bilinmekle beraber bunların, padişah haremindeki hayat şartlarının ne olduğu meselesi hakkında fazla bir şey yazılamamıştır. Çünkü bu hususta ne yazılı bir metin ne de ciddî bir kaynak mevcuttur. Zira, saray haremi padişahın en mahrem hayat mekânıdır ve bunun hakkında kimsenin bir söz söyleme yahut yazma hakkı yoktur. Bu sebeple harem hakkında daima bir esrar perdesi vardır.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 71. sayısından (Temmuz 2014) okuyabilirsiniz.

 

Ömer Faruk Yılmaz

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago