İlk Defa

Osmanlı’nın Robinsonları

Daniel Defoe’nun, dünya klasikleri arasına girmiş meşhur romanının kahramanı Robinson Cruose’u bilmeyen yoktur. Issız bir adaya düşen Robinson 28 yılını burada geçirmiştir. Gerçek bir hikâyeden yola çıkarak kurgulanan roman, Hıristiyanlık ve sömürgecilik propagandası yaptığı gerekçesiyle de eleştirilmiş aynı zamanda. Aynı çerçevede kaleme alınan İbni Tufeyl’in Hayy bin Yakzan isimli eseri ise çok daha eski tarihli olduğu halde pek bilinmez. Bu eserde de ıssız bir adada hayvanlarca büyütülen Hayy’ın, akıl ve düşünce yoluyla hakiki yaratıcıyı bulması konu edilir. Buraya kadarki kahramanlar hayal mahsulü idi. Osmanlı devrine ait aşağıdaki hikâye ise gerçeğin ta kendisidir…

Son zamanlarda Ukrayna-Kırım- Rusya üçgenindeki hadiselere dair üç-beş kelime işitmeyen, herhangi bir mecrada gözüne bir-iki kelime ilişmeyen herhalde yoktur. Bu coğrafya üzerine çeşitli çalışmalar yapmış olanımız da az değildir. Ama aynı üçgende bundan 277 yıl önce yaşanan ve hayatta kalabilen kahramanlarının yaklaşık yedi ayına, hatta neredeyse hepsinin canlarına mal olacak olan bir hadise var ki kuvvetle muhtemel onu bir yerlerde okuyup bilenimiz yok denecek kadar azdır.

 

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 69. sayısından (Mayıs 2014) okuyabilirsiniz.

Kemal Erkan

View Comments

  • Merhaba ,benim merak ettiğim bir konu var.Osmanlı zamanında dua usulü nasıl idi.Eller birleşikmi?yoksa Şeyhülislam ın fetvası ile açıldımı?ve hangi Şeyhülislam idi.Hangi padişah zamanında?Bizi Aydınlatırsanız çok memnun oluruz.Selamlar..

  • bunun Osmanlı ile bir alakası yok. Biz bu konuda hz. peygamber s.a.v e bakarız zaten Osmanlı da kendilerine onu s.a.v i örnek aldılar yani bizler( şeri delil) olarak ona bakarız.Cevaba gelincede namazdan sonra eller birleştirerek dua edilir .yağmur duası gibi dualar farklı

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago