Osmanlı Tarihi

Osmanlı’nın Bahçesi Saraybosna

Küçük bir kasabayken Osmanlı ile birlikte mamûr hâle gelen Saraybosna, kültür mirasımızın bugüne kadar en iyi muhafaza edildiği bir belde. Türk-İslâm mimarîsinde inşa edilen şehir, Osmanlı’ya 400 sene hizmet verdi. Saraybosna’nın Balkanların kalbi diyebileceğimiz bir yerde kurulmasına önderlik eden hayırsever devlet adamı Gazi İsa Bey, Saraybosna’yı Anadolu şehirleri gibi mimarî eserlerle süsledi…

Osmanlı Devleti, Balkanlarda fetihlere başladığı ilk andan itibaren bu topraklarda sistemli bir iskân politikası takip etti. Bu şuurlu ve disiplinli iskân neticesinde zamanla Osmanlı hâkimiyetindeki Balkan şehir ve kasabaları han, hamam, cami, medrese, tekke, zaviye ve imaret gibi çeşitli Türk-İslâm kültür şaheserleriyle bezendi. Bu eserlerin meydana gelmesi bizzat devlet eliyle olduğu gibi, çoğu zaman da zengin ve hayırsever insanların kurduğu vakıflar sayesinde gerçekleşti. Balkan şehirlerini ihya eden hayırsever devlet adamlarından birisi de imar faaliyetleriyle Saraybosna’yı küçük bir mezradan şehir hâline getiren Gazi İsa Bey’dir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 113. sayısından (Ocak 2018) okuyabilirsiniz.

Doç. Dr. Süleyman Özbek

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago