Küçük bir kasabayken Osmanlı ile birlikte mamûr hâle gelen Saraybosna, kültür mirasımızın bugüne kadar en iyi muhafaza edildiği bir belde. Türk-İslâm mimarîsinde inşa edilen şehir, Osmanlı’ya 400 sene hizmet verdi. Saraybosna’nın Balkanların kalbi diyebileceğimiz bir yerde kurulmasına önderlik eden hayırsever devlet adamı Gazi İsa Bey, Saraybosna’yı Anadolu şehirleri gibi mimarî eserlerle süsledi…
Osmanlı Devleti, Balkanlarda fetihlere başladığı ilk andan itibaren bu topraklarda sistemli bir iskân politikası takip etti. Bu şuurlu ve disiplinli iskân neticesinde zamanla Osmanlı hâkimiyetindeki Balkan şehir ve kasabaları han, hamam, cami, medrese, tekke, zaviye ve imaret gibi çeşitli Türk-İslâm kültür şaheserleriyle bezendi. Bu eserlerin meydana gelmesi bizzat devlet eliyle olduğu gibi, çoğu zaman da zengin ve hayırsever insanların kurduğu vakıflar sayesinde gerçekleşti. Balkan şehirlerini ihya eden hayırsever devlet adamlarından birisi de imar faaliyetleriyle Saraybosna’yı küçük bir mezradan şehir hâline getiren Gazi İsa Bey’dir.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 113. sayısından (Ocak 2018) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!