Kültür Tarihi

Osmanlı Mutfağı ve Yemekleri Koruma Altında

Osmanlı Mutfağı ve Yemeklerini Araştırma Geliştirme Derneği, Osmanlı mutfağı ve yemekleri üzerine Türkiye’nin ilk ve tek derneği olarak damaklardaki geleneksel tadı araştırıyor. Unutulmuş lezzetlerin peşindeki derneğin faaliyetleri oldukça takdire şayan ve dikkat çekici…

Osmanlı mutfağı denince geçmişten günümüze sofralarımızı süsleyen tatlar geliyor aklımıza. Asırlarca farklı coğrafyaların da katkısıyla yoğrularak günümüze ulaşan bin bir çeşit lezzetlerin bir kısmının tarifi unutuldu. Tarifleri elde bulunan birçok yemekse zaman içinde farklı ilavelerle değişim göstermekte. Bu noktada, Osmanlı Mutfağı ismini kullanan bir derneğin varlığı ve faaliyetleri dikkat çekici. Eşraf Osmanlı ve Türk Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uçar’a hem gelenekten geleceğe ulaşan yemekleri hem de derneklerini sorduk…

Bilinen Osmanlı Yemekleri kaç adettir. Bu yemekler tarih boyunca orijinal reçeteler olarak nasıl kalabilmiştir?

Osmanlı yemekleri için belirli bir sayı söylemek imkânsızdır aslında. Sonuçta binin üzerinde yemek olduğu varsayılıyor. Daha fazla da olabilir. Burada kıstaslar Osmanlı saray mutfağının kayıtları, o devrin yazarları, bu topraklardan geçen yabancı seyyahların, Osmanlı ile ticari veya siyasi işleri dolayısıyla irtibat kurmuş yabancı devlet adamlarının notları ve yazdıklarıdır. Tüm bu belgeler Osmanlı Mutfağı hakkında bize birçok ipucu vermekte. Ancak, bu bilgiler dağınık ve farklı eserler içinde yer aldıkları için, bilgi bütünlüğünden pek söz edilemez. Bütün bu bilgileri bir araya toplayarak belirli bir yemek kültürü envanteri yapmaya çalışıyoruz.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 78. sayısından (Şubat 2015) okuyabilirsiniz.

Kemal Aydın

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago