Hilafet müessesesinden bahsedilen 1903 tarihli vesikada, Osmanlı’nın hilafeti Abbasîlerden devralışının Hicrî 400. yılına yaklaşıldığı ve bu durumun bir fırsat bilinerek “kemâl-i debdebe ve satvetle” kutlanması gerektiği belirtiliyor..
Osmanlı Arşivi’nden elde ettiğimiz, 1903 tarihli bir vesikada Hindistan’ın İngiliz valisi Lord Curzon’ın Basra Körfezi’ne yapacağı bir seyahat vesilesiyle gündeme gelen Osmanlı hilafetinden bahsediliyor. Bu vesileyle Osmanlı’nın hilafeti Abbasîlerden devralışının Hicrî 400. yılına yaklaşıldığı ve bu durumun bir fırsat bilinerek “kemâl-i debdebe ve satvetle” kutlanması gerektiği belirtiliyor.
Makalemizin asıl mevzuu olan vesikaya geçmeden önce “halife” kelimesini lügat ve ıstılah bakımından kısaca izah etmek ve hilafet makamının Osmanlılara geçişi ve Osmanlılarca gördüğü kabul ve mazhariyeti ve Osmanlı’nın hilafet siyasetini ortaya koymak isteriz.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ağustos (36. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!