Hilafet müessesesinden bahsedilen 1903 tarihli vesikada, Osmanlı’nın hilafeti Abbasîlerden devralışının Hicrî 400. yılına yaklaşıldığı ve bu durumun bir fırsat bilinerek “kemâl-i debdebe ve satvetle” kutlanması gerektiği belirtiliyor..
Osmanlı Arşivi’nden elde ettiğimiz, 1903 tarihli bir vesikada Hindistan’ın İngiliz valisi Lord Curzon’ın Basra Körfezi’ne yapacağı bir seyahat vesilesiyle gündeme gelen Osmanlı hilafetinden bahsediliyor. Bu vesileyle Osmanlı’nın hilafeti Abbasîlerden devralışının Hicrî 400. yılına yaklaşıldığı ve bu durumun bir fırsat bilinerek “kemâl-i debdebe ve satvetle” kutlanması gerektiği belirtiliyor.
Makalemizin asıl mevzuu olan vesikaya geçmeden önce “halife” kelimesini lügat ve ıstılah bakımından kısaca izah etmek ve hilafet makamının Osmanlılara geçişi ve Osmanlılarca gördüğü kabul ve mazhariyeti ve Osmanlı’nın hilafet siyasetini ortaya koymak isteriz.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ağustos (36. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…