Hilafet müessesesinden bahsedilen 1903 tarihli vesikada, Osmanlı’nın hilafeti Abbasîlerden devralışının Hicrî 400. yılına yaklaşıldığı ve bu durumun bir fırsat bilinerek “kemâl-i debdebe ve satvetle” kutlanması gerektiği belirtiliyor..
Osmanlı Arşivi’nden elde ettiğimiz, 1903 tarihli bir vesikada Hindistan’ın İngiliz valisi Lord Curzon’ın Basra Körfezi’ne yapacağı bir seyahat vesilesiyle gündeme gelen Osmanlı hilafetinden bahsediliyor. Bu vesileyle Osmanlı’nın hilafeti Abbasîlerden devralışının Hicrî 400. yılına yaklaşıldığı ve bu durumun bir fırsat bilinerek “kemâl-i debdebe ve satvetle” kutlanması gerektiği belirtiliyor.
Makalemizin asıl mevzuu olan vesikaya geçmeden önce “halife” kelimesini lügat ve ıstılah bakımından kısaca izah etmek ve hilafet makamının Osmanlılara geçişi ve Osmanlılarca gördüğü kabul ve mazhariyeti ve Osmanlı’nın hilafet siyasetini ortaya koymak isteriz.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ağustos (36. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…