Geçmişe Dokunan Eller

Ölmüş İnsanların Terekelerini, Ölecek Olanlara Satıyoruz…

Ömür takvimindeki yaprakları kâğıt sayfaları arasında geçirmiş bir hayat… Çocukluk yıllarında başladığı okuma serüvenine usta bir sahaf olarak devam eden Emin Nedret İşli, popüler fakat muhtevası farklılaşan sahaflık mesleğinin değişimini ve püf noktalarını sizler için anlattı…

Sahaflık, günümüzde kısaca “eski kitap alıp satma işi”… Bu mesleğe bunca senesini vermiş biri olarak sizce sahaflık nedir?

Şeyhü’s-sahhafîn yani sahaflar şeyhi merhum Muzaffer Ozak, sahaflık için; “Ölmüş insanların terekelerini, ölecek insanlara satma sanatıdır.” der. Fani kulların yaptığı, topladığı maddî malzemeleri, kitapları, evrakları, pasoları, kimlikleri, rey makbuzlarını vs. her türlü malzemeyi… Genellikle; kenarda köşede gizli saklı bir mekândan bulup çıkarıp, onları erbabına, meraklısına, onları alıp okşayacak, kütüphanesine koyacak, onlardan araştırmalarda bulunacak ve ilim irfan dünyasına yazarak çizerek değerlendirecek insanlara ulaştırma ve satma sanatıdır sahaflık. Yani sahaf için bir nevi “kâğıt arkeologu” denilebilir.

Çünkü biz her ne kadar “arşivcilikte iyiyiz, Osmanlı çok iyi arşiv tutmuştur, şark dünyasında kitaba muhteşem bir saygı ve hürmet vardır” desek de maalesef arşivlerimizin hâli, kütüphanelerimizin hâli, kitaplıklarımızın vaziyeti pek de öyle makbul bir görünümde değildir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 106. sayısından (Haziran 2017) okuyabilirsiniz.

Emin Nedret İşli

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago