Manşet

Müttefik İmparator İstanbul’da

Takvimler Mayıs 1918’i gösterdiğinde Osmanlı ülkesinin ağır misafirleri vardı. Bu misafirler Galiçya Cephesi’ne yollanan Osmanlı askerlerine teşekküren ziyarete gelen Avusturya-Macaristan’ın son İmparatoru Karl ve eşi Zita’ydı…

Birinci Cihan Harbi’nin bütün şiddetiyle devam ettiği sıralarda Galiçya Cephesi’nde, Avusturya’yla birlikte Ruslara karşı mücadele eden Türk birliklerinin kumandasını evvelâ Miralay Yakup Şevki Bey, sonrasında ise Cevat (Çobanlı) Paşa yapmıştı. Buraya gönderilen 15. Kolordu’nun mevcudu; 595’i subay 32 bin kişi civarındaydı. Avusturya ve Osmanlı askerleri evvelâ çeşitli başarılar göstermişse de savaşın galibi Ruslar oldu. Üstelik 120 bin esir almışlardı. Kendileri de 40 bin esir ve 324 bin asker yitirdiler.

Savaş devam ederken Avusturya-Macaristan imparatoru ve eşinin 1917 yılı sonlarına doğru bir İstanbul ziyareti planlanmış ama savaş sebebiyle yaşanan birtakım olumsuzluklar yüzünden bu ziyaret ertelenmişti. Nihayet İstanbul’daki Avusturya-Macaristan büyükelçiliğine, ziyaretin Mayıs 1918’de gerçekleşeceği bilgisi verildi. 17 Mayıs 1918 günü başkent Viyana’dan hareket eden özel tren, müttefik Bulgaristan’a da uğrayıp Edirne’ye ulaştı. Türk gazeteleri, bu önemli ziyareti yazı ve fotoğraflarla okuyucularına hemen duyurmuştu.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 93. sayısından (Mayıs 2016) okuyabilirsiniz.

Yedikıta Dergisi

View Comments

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

2 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

2 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

2 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

2 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

2 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

2 gün ago