Kültür Tarihi

Mustafa Râkım Efendi

Osmanlı hat sanatının en önemli temsilcilerinden birisi Mustafa Râkım Efendi’dir. 19. asrın bu kudretli sanatkârının mezartaşı, çeşme, mektep ve türbe kitabeleri yanında, müze ve kütüphanelerde, özel koleksiyonlarda birçok eseri bulunmaktadır. Şu kadar var ki; Râkım Efendi’nin Topkapı Sarayı Müzesi binalarında ve koleksiyonlarında bulunan yazıları ayrı bir önem taşımaktadır…

Türk hat sanatı tarihinin önemli isimlerinden olan Mustafa Râkım Efendi, 1758 yılında Ordu iline bağlı Ünye ilçesinde dünyaya geldi. Babası tarafından ilim tahsili için, İstanbul’a gönderildi. Mustafa Râkım Efendi, İstanbul’da ilim tahsili yanında, ağabeyi hattat İsmâil Zühdî’den yazı meşketti. Küçük yaşında, sülüs ve nesih yazıdan icâzetname aldı.

Devrin hattatlarından Üçüncü Derviş Ali’den de yazı meşketti. Bu arada ilmî tahsilini de tamamlayarak, ilmiye icâzetnâmesini aldı.Devrin ileri gelenleriyle münasebet kurarak, onların çocuklarına ders verdi. Sultan Üçüncü Selim’in bir portresini yaptı ve padişah tarafından beğenilince kendisine müderrislik pâyesi verildi. Mustafa Râkım Efendi, tuğrakeş ve sikke ressamı olarak çe-şitli pâyelerle taltif edilmiştir.

Hayatının sonlarına doğru felç geçiren Mustafa Râkım Efendi nihayet, 15 Şaban 1241 (25 Mart 1826) Cumartesi günü vefat etmiştir. Vasiyeti üzerine Fatih-Karagümrük’te Vasat Atik Ali Paşa Camii’nin yanındaki arsaya defnedilmiştir. Sonradan, mezarının üzerine bir türbe ve yanına da medrese inşa olunmuştur.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Şubat  (30. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz. 

Dr. Süleyman Berk

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago