Osmanlı Tarihi

MOSTARLI SALİH’İN İZİNDE

Salih, sahibi olduğu dükkânda sanatını işlerken birden patlayan bir tüfekten çıkan kurşunla kalbinden yaralanmış ve oracıkta ölmüştü. Günlerden cumartesiydi. maktulün mirasçılarının isteği üzerine mahkemece olay mahallinde keşif yapılmış ve Salih’in sol memesi altından aldığı kurşun yarası sebebiyle öldüğü tespit edilmişti…

Gazetelerde hemen hemen her gün maganda kurşunlarından birine hedef olarak hayatını kaybeden insanların haberleriyle karşılaşıyoruz. Öteden beri kim bilir kaç masum insan böyle nâhak yere telef olup gitti. Bugün bu kazalar genellikle, bir futbol karşılaşmasını kazanan takımın taraftarlarının sağa sola sevinç ateşi açması, bir düğün merasimi sırasında silahların bilinçsizce ve ulu orta ateşlenmesi ya da silahını yağlayan veya onunla oynayan bir kimsenin istemeden silahın mekanizmasını harekete geçirmesi gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Bu sorumsuz, dikkatsiz ve bilinçsiz insanların davranışları sonucu birçok insan ölmüş, yakınları ise unutulması güç acılara boğulmuşlardır.

Aşağıda anlatacağımız hikâye, Osmanlı devrinde, Bosna eyaletine bağlı Mostar şehrinde vuku bulmuştu. Hikâyenin dikkat çeken tarafı ise kahramanın, günümüzün tabiriyle, bir serseri kurşuna kurban gitmiş olmasıdır. Kökleri Foça’ya dayanan Salih, Temmuz ayının muhtemelen sıcak bir cumartesi gününün öğle vaktinde, sahibi olduğu dükkânda mesleği ile meşgul olmaktadır. O esnada dışarıda aniden patlayan bir tüfekten çıkan mermi Salih’e isabet etmiş ve onu yaralamıştır. Kalbinden yaralanan Salih olduğu yere yığılmış ve oracıkta hayatını kaybetmiştir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ocak (65. Sayı 2014) sayısından okuyabilirsiniz.

Prof. Dr. Fethi Gedikli

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago