“Seyrine doyum olmaz bu köprüyü, Sultan Süleyman Han’ın fermanıyla Abdülmennan Ağa oğlu Koca Mimar Sinan inşa etmiştir.”

Neretva Nehri üzerinde Kanunî Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Mostar Köprüsü, 1993’te Bosna savaşında yıkıldı ve yerine geçici bir köprü yapıldı. 1997’de eski haline uygun olarak yeniden inşasına başlanıldı ve Ağustos 2003’te kilit taşı yerleştirildi. 23 Temmuz 2004’te açılan köprü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005’te Dünya Mirası Listesi’ne eklendi.

  1. yüzyılda yolu Mostar şehrine düşen Evliya Çelebi, Mostar Köprüsü’nün bundan üç buçuk asır önceki halini dünyaca ünlü seyahatnamesinde dünyanın bütün büyük köprülerini gördüğünü ama Mostar’daki kadar güzel köprüye hiçbir yerde rastlamadığını ifade ediyor.

“Seyrine doyum olmaz bu köprüyü, Sultan Süleyman Han’ın fermanıyla Abdülmennan Ağa oğlu Koca Mimar Sinan inşa etmiştir. Gökkuşağı gibi gökyüzüne boy salıp bir kayadan diğer kayaya bir kemer yapmıştır ki, güya cennet benzeri Bağdat’ta bulunan tak-ı Kisra’dır. Mostar şehrinin ortasından akan Neretva Nehri’nin üzerindeki köprü bina olunup iki başı kale gibi yapıldı ki şehrin bir tarafından diğer tarafına bu köprüden başka yerden geçmek hiçbir şekilde mümkün değildir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ağustos (11. Sayı 2009) sayısından okuyabilirsiniz.

Osman Doğan

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago