Birdal Kanmış. 18 senelik İngilizce öğretmeni. İstanbullu. Kitap okumayı çok seviyor ve fırsat buldukça seyahat ediyor. Meşhur akıncı ailesinin, Malkoçoğullarının isim babası Malkoç Bey’in türbesinin harap haldeki fotoğraflarını internette görünce dayanamayıp Bulgaristan’a gittiğini ve türbeyi o harap halinden kurtardığını anlatınca “kimdir bu modern çağların akıncısı” diyerek, hikâyesini dinlemek için kendisiyle buluştuk…
Malkoçoğlu sülalesinin atası olan Malkoç Bey’in Bulgaristan’daki kabrini ve kabrin o harap halini tesadüfen öğrendiniz. Yerinizde duramayıp oralara kadar gittiniz. Bu hikâye böyle başladı bildiğimiz kadarıyla. Devamını sizden dinleyelim. Başlangıçta niyetiniz daha farklıydı. Ama tabiri caizse Malkoç Bey sizi kendine çekti.
Evet öyle de söylenilebilir. Şuradan başlamak istiyorum hikâyemize. Kitap okumaktan sonra en büyük hobim motosiklettir. Fırsat buldukça yurtiçi ve yurtdışı gezileri yaparım. Geçen yıl Balkanlar ve Avrupa’da Osmanlı’nın bilinen ve bilinmeyen eserlerini ziyaret edebileceğim, fotoğraflayıp videoya alabileceğim yerleri gezmek istemiştim. Oralarda daha ziyade unutulmuş, ihmal edilmiş yerleri fotoğraflayıp videolar çekmek istedim. İnternette araştırma yaparken bir anda “Malkoç Bey’in mezarı bulundu” şeklinde bir haberle karşılaştım. Araştırmayı derinleştirince Malkoç Bey’in Bulgaristan’daki türbesinin yerinin tespit edildiğini, hatta yakın tarihlerde Malkoç Bey’in büyük oğlu Mehmed Bey’in mezarının da Gebze’de bulunduğunu öğrendim.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 90. sayısından (Şubat 2016) okuyabilirsiniz.
Daha fazla fotoğraf:
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…