Dünya Tarihi

Mısır’daki Darbenin Hatırlattıkları

Milletine ve vatanına kendi menfaatleri açısından bakanlar kısa süreli kazanıyormuş gibi görünseler de gerçekte ve uzun vadede kaybedeceklerdir. Mısır’da yeniden tezahür eden bu durumla alakalı iki misal, ders ve ibret almak için anlayana yeterli olacaktır…

Bilindiği üzere Mısır ve çevresi 1517 tarihinde Yavuz Sultan Selim Han’ın zamanında Osmanlı idaresine geçmişti. Bu tarihten itibaren Mısır, Osmanlı Devleti’nin en önemli vilayetlerinden biri olmuştur. Zira taşıdığı ekonomik ve stratejik öneme paralel olarak Mısır, Mekke ve Medine’ye her bakımdan en yakın ve en önemli toprak parçasıydı. Bu sebeple Osmanlı Devleti’nin hem İslâm coğrafyası hem de Hint Okyanusu’ndaki hâkimiyetinin en önemli dayanak merkezi olmuştur.

1517’den itibaren Osmanlı Devleti Mısır’da diğer Arap topraklarındakine benzer bir sistemi benimsemişti. Yani zaten halkı Müslüman olan ahalinin sosyal, ekonomik ve hatta siyasî yönde iç nizamına hiç müdahale etmemiş, sadece bu bölgeleri idare ve gerektiğinde himaye etmiştir. Osmanlı Devleti’nin bu himaye ve idaresi sayesinde bugün Ortadoğu olarak adlandırılan ve kahir ekseriyeti Müslümanlarca meskûn olan topraklar, 16. asırda başlayan ve azgın bir şekilde tüm dünyaya yayılan Batı menşeli sömürge ve emperyalizm fırtınasından korunmuştur.

Bu zaman diliminde Osmanlı genelde merkezden ve daha çok kudretli vezirler tayin ederek Mısır’ı idare etmiş, zaman zaman da bu coğrafyadaki yerli unsurlardan güvendikleri idarecileri vali olarak tayin etmiştir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ekim (62. Sayı 2013) sayısından okuyabilirsiniz.

Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago