Osmanlı coğrafyasını birbirinden güzel eserlerle süsleyen Mimar Sinan, Hürrem Sultan’ın vakıflarına gelir getirsin diye kendisine inşa ettirdiği çifte hamamın, vefatından asırlar sonra, üstelik o eseri korumak birinci vazifesi olan bir müessese tarafından yıktırılmasına müsaade edileceğini ve yerine bir işhanı yapılacağını hiç tahmin eder miydi dersiniz…
Eminönü’nde, tarihî Mısır Çarşısı’nın hemen karşısında vaktiyle Hürrem Sultan’ın inşa ettirdiği bir hamam vardı ve mimarı da Mimar Sinan’dı. 16. yüzyıla tarihlenen Hürrem Sultan Hamamı’nın hangi yıl yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Kesin olan tarih, Haseki Hamamı’nın 1920 senesinde yıkıldığıdır. Hamamın, Eski Eserler Encümeni Arşivi’ndeki dosyasında özetle şöyle deniliyor: “Her biri mimarlık sanatındaki kabiliyet ve istidadımızı gösteren ve halkın faydasına olan işlere ne kadar ehemmiyet verdiğimize kesin delil olan bu gibi sıhhî müesseseler medeniyet sayfalarımızdan birer birer silindi.”
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 92. sayısından (Nisan 2016) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…