Kanada’nın Ontario eyaletinde, Toronto şehrinin merkezinde kendi sınırlarını zorlayan büyük kütüphane. 700 bini nadir, 128 dilde toplam 12 milyon eser, 1,5 milyon elektronik kitap ve dergi ile 28 bini aşkın arşiv malzemesiyle Robarts Kütüphanesi kütüphanecilik anlayışında zirveyi zorluyor…
Yeni Dünya kıtasının kuzeyinde, Kanada’da Türklerin en yoğun yaşadığı şehir belki Toronto değil, ama bu şehir dünyadaki en büyük Türkiyat koleksiyonlarından birisine ev sahipliği yapıyor. Toronto Üniversitesi, koleksiyonunda bulunan Türk dünyası ile alakalı eserler ve akademik personeli ile Türkoloji çalışmalarının büyük merkezlerinden biri olmaya namzet. Nitekim İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın şahsî kütüphanesinin Toronto Üniversitesi tarafından satın alındığı ve gemiyle Kanada’ya taşındığı biliniyor. Her bir rafı, tarihe açılan gizli bir geçit niteliğindeki Robarts Kütüphanesi’nde tarih araştırması yapmak adeta “zaman makinasına” binmek gibi. Amerika’dan Avrupa ve Asya’ya hatta Avusturalya’ya dünya coğrafyasının muhtelif yerlerine bir “eski zaman hayaleti” misali savruluyor insan.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 77. sayısından (Ocak 2015) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!