‘Barbarossa’ lakaplı meşhur Alman imparatoru I. Friedrich, 200 bin kişilik ordusuyla Selahaddin Eyyubi’nin elinden Kudüs’ü geri almak için çıkmıştı yola. Torosları aşarak yolu yarılamışlardı da. Fakat Göksu, daha fazla ilerlemelerine mani oldu…
Alman tarihinin en meşhur imparatorlarından I. Friedrich, kızıl sakalından dolayı tıpkı büyük denizcimiz Barbaros Hayreddin Paşa gibi “Barbarossa” lakabı ile anılır. Kararlı tutumu ve şövalye kimliği, yaşadığı devirde kendisine büyük saygınlık kazandırmıştı. Öyle ki, dönemin en önemli siyasi güçlerinden biri olan Papa ile çatışmaktan da kaçınmamıştı. Bu çatışmada Papa, Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs’ü geri almasının da etkisiyle taviz vermek zorunda kalan taraf olacaktır. Sonrasında Friedrich’in Haçlı Seferi’ni kabul etmesi, Batı’da büyük sevinçle karşılanır. Zira Barbarossa, Selahaddin Eyyubi’in hakkından gelebilecek tek Hıristiyan hükümdar olarak görülüyordu. Friedrich, kutsal topraklara yolculuk sırasında tehlikesiz bir deniz yolculuğu yerine, çok daha tehlikeli olan kara yolculuğunu tercih etti. Türkiye Selçukluları ile de savaşan imparator, başkent Konya’yı dahi ele geçirdi. Fakat hiç umulmadık bir şekilde Anadolu’nun güneyindeki Göksu Nehri’ni geçerken boğuldu. Diğer bir deyişle Anadolu, Friedrich’e mezar olmuştu.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 78. sayısından (Şubat 2015) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!