Cezzar Ahmed Paşa ve ordusu Akkâ Kalesi’ni kahramanca savunurken onlara destek olarak gönderilen ve savaşın kazanılmasında önemli rolü olan bir kişi vardı: Konyalı Koç Bekir Ağa. Son derecede disiplinli, ciddî, tavizsiz ve otoriter bir kumandandı…
Yedikıta’nın Haziran (2011) sayısında yer alan Doç. Dr. Mustafa Güler’in, “Akkâ’da Son Bulan Hayaller: Cezzar Ahmed Paşa ve Napolyon” başlıklı nefis yazısını zevkle okudum. Osmanlı, Mısır ve Fransa tarihi, dolayısıyla bütün dünya milletleri için çok büyük önemi hâiz bulunan mezkûr hâdiseye dair bu makale bana, bu büyük zaferde önemli rolü bulunan Konyalı Koç Bekir Ağa’yı hatırlattı.
Akkâ Muharebesi’nin kritik saatlerinde Cezzar Ahmed Paşa’nın yardımına yetişen kuvvetlerin arasında Koç Bekir Ağa’nın askerî birlikleri de vardı. Koç Bekir Ağa, 18. yüzyıl Osmanlı tarihinin önemli şahsiyetlerinden olduğu halde, bugüne kadar üzerinde lâyıkı veçhile durulmamış, yeterince tanınmamış, tanıtılamamıştır.
Bu yazımızda siyasî, askerî ve sosyal açılardan çok yönlü bir şahsiyet olan bu önemli zat hakkında bilgi vereceğiz.
Koç Bekir Ağa, aslen Konyalıdır. 1751 (H. 1165) yılında, Mevlâna Dergâhı’nın yakınındaki Çelebi âilelerine ait konakların bulunduğu “Çelebi Mahallesi”nde dünyaya geldi. Babası, Hazret-i Mevlâna’nın soyundan Halil Çelebi’dir. Annesi Afîfe Hatun ise, Karaman’ın İlisra’sındandır. İkisinin de kabirleri Konya’da, Türbe (Üçler) Mezarlığı’ndadır.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ekim (38. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…