Koca Sinan’ın Mütevazı Hayır Eseri Mimar Sinan Mescidi

Süleymaniye Camii’nin gölgesinde, Mimar Sinan’ın kabrinde soluklanırken; Fatih’teki Mimar Sinan Mescidi’nin minaresini seyre daldığımda aynı duygu hâsıl oldu bende… Temaşa ettiğim bu iki eser, heybetli yapıların mimarından mütevazı bir veda; kibirle büyüklük gösterme gayretine Koca Sinan’dan sessiz bir sedâ…

Süleymaniye Külliyesi’ni her ziyaretim, aynı hissi ama hep farklı bir hazz-ı derunu yaşatır bana. Aynı hissiyat, verdiği huzurdan olsa gerek. Ayrı hazların sebebini ise bünyesindeki çeşitliliklere yorarım. Caminin içi ayrı güzel, dışı farklı ihtişamdadır. Fil ayaklarına varıp, taşıdıkları muhteşem kubbeye hayranlıkla bakar, nakış nakış işlemeli, sanatlı mermerden mihrap ve minberin detaylarında kaybolurum. Dışarıda da birçok zenginlik bekler. Sükûnet sinmiş hazirede, sanatlı ve çeşit çeşit ebatlı mezar taşları zarafetleriyle, âdeta bir şeyler fısıldar size. Yapının bânîsi Kanuni Sultan Süleyman Han’ı ve hanımı Hürrem Sultan’ı ziyaret de ayrı bir heyecan katar ziyaretçilerine. Hâsılı Muhteşem Süleyman’ın muhteşem hayır eseri, muhteşem bir tad bırakır insanda.

Külliyenin köşesinde kendi deyimi ile bir “fakirin” mezarı vardır. Ziyaretçiler pek bilmez, çok da ziyarete gelen olmaz hâliyle. O kişi, Süleymaniye’nin ve daha nice şehrin siluetine damga vurmuş yapıların mimarı Koca Sinan’dır. Bereketli ömrüne yüzlerce eser sığdırmış mimarın türbesi, eserlerine nispetle mütevazı, ismine nispetle oldukça küçüktür. Mimar Sinan’ı Koca Sinan yapan da biraz da bu kendine has mütevazı hâlidir. En heybetli eserlerinde bile bir sükûnet, kibirden uzak sade hâli bulmak mümkündür.

Padişahlar, paşalar, hanım sultanlar için şehirleri ilmek ilmek işleyen mimarımız, kendi adına da bir hayır eser yaptırmıştı elbet. Türbesine veda edip bu yazının vesilesi Mimar Sinan Mescidi’ne yol alalım…

Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 190. sayısı (Haziran 2024) okuyabilirsiniz.

Tunahan Kanıcı

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago