İstanbul’a gelip de ona hayran kalmamış seyyah var mıdır? Tarih boyunca hangi vesileyle olursa olsun İstanbul’a uğramış olanlar onu anlata anlata bitirememiş, gönüllerinden taşan hisleri kâğıtlara dökmüşlerdir. Mısırlı Şair Ahmed Şevki de onlardan biri…
Sultan İkinci Abdülhamid devrinde İstanbul, daha önceki dönemlere nazaran çok daha faaldir. Zira bu padişahın İslâm birliği politikasından dolayı, merkezî yönetim daha güçlenmiş, taşrayla ilişkiler daha sıkı olmuş, yazarlar, ilim adamları, şairler ve Arapların ileri gelenlerinden bazıları, İstanbul’u ziyaret etmişlerdir. Gerçi Arap Yarımadası’ndan birçok siyasî liderin veya kabile şeyhinin temsilcilerinin, İstanbul ziyaretleri hakkında yazılı hatıra bıraktıklarına dair henüz herhangi bir bilgiye rastlamadık. Ancak bazılarının gerek arşiv belgelerinde, gerekse yazdıkları kitap ve şiirlerde bu şehirle ilgili ifadelerini görüyoruz.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 85. sayısından (Eylül 2015) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!