İstanbul’a gelip de ona hayran kalmamış seyyah var mıdır? Tarih boyunca hangi vesileyle olursa olsun İstanbul’a uğramış olanlar onu anlata anlata bitirememiş, gönüllerinden taşan hisleri kâğıtlara dökmüşlerdir. Mısırlı Şair Ahmed Şevki de onlardan biri…
Sultan İkinci Abdülhamid devrinde İstanbul, daha önceki dönemlere nazaran çok daha faaldir. Zira bu padişahın İslâm birliği politikasından dolayı, merkezî yönetim daha güçlenmiş, taşrayla ilişkiler daha sıkı olmuş, yazarlar, ilim adamları, şairler ve Arapların ileri gelenlerinden bazıları, İstanbul’u ziyaret etmişlerdir. Gerçi Arap Yarımadası’ndan birçok siyasî liderin veya kabile şeyhinin temsilcilerinin, İstanbul ziyaretleri hakkında yazılı hatıra bıraktıklarına dair henüz herhangi bir bilgiye rastlamadık. Ancak bazılarının gerek arşiv belgelerinde, gerekse yazdıkları kitap ve şiirlerde bu şehirle ilgili ifadelerini görüyoruz.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 85. sayısından (Eylül 2015) okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…