İstanbul’a gelip de ona hayran kalmamış seyyah var mıdır? Tarih boyunca hangi vesileyle olursa olsun İstanbul’a uğramış olanlar onu anlata anlata bitirememiş, gönüllerinden taşan hisleri kâğıtlara dökmüşlerdir. Mısırlı Şair Ahmed Şevki de onlardan biri…
Sultan İkinci Abdülhamid devrinde İstanbul, daha önceki dönemlere nazaran çok daha faaldir. Zira bu padişahın İslâm birliği politikasından dolayı, merkezî yönetim daha güçlenmiş, taşrayla ilişkiler daha sıkı olmuş, yazarlar, ilim adamları, şairler ve Arapların ileri gelenlerinden bazıları, İstanbul’u ziyaret etmişlerdir. Gerçi Arap Yarımadası’ndan birçok siyasî liderin veya kabile şeyhinin temsilcilerinin, İstanbul ziyaretleri hakkında yazılı hatıra bıraktıklarına dair henüz herhangi bir bilgiye rastlamadık. Ancak bazılarının gerek arşiv belgelerinde, gerekse yazdıkları kitap ve şiirlerde bu şehirle ilgili ifadelerini görüyoruz.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 85. sayısından (Eylül 2015) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…