Osmanlı Tarihi

Karadeniz’de Boğulmaktan Nasıl Kurtuldum?

Balıklava iskelesinden Sefer Reis adlı bir denizcinin gemisiyle Karadeniz’e açılır seyyahımız.  Bir müddet sonra büyük bir fırtınaya yakalanırlar ve Karadeniz’in derin suların da üç gün üç gece süren bir ölüm-kalım mücadelesi başlar… Batan gemiden türlü zorluklarla kurtulmayı başaran Çelebi, macera dolu bu seyahati şöyle kaleme almıştır…

Meşhur seyyahımız Evliya Çelebi, gezip gördüğü yerlerle ilgili yazılar yanında, başından geçen ilginç hadiseleri de kaleme almıştır. Bunlardan biri de Evliya’nın boğulmaktan son anda kurtulduğu Karadeniz yolculuğudur.

Balıklava iskelesinden Sefer Reis adlı bir denizcinin gemisiyle Karadeniz’e açılır seyyahımız. Bir süre sonra büyük bir fırtınaya yakalanırlar ve Karadeniz’in derin sularında üç gün üç gece süren bir ölüm-kalım mücadelesi başlar… Evliya Çelebi’nin macera dolu bu seyahati onu o kadar çok etkilemiştir ki, bir daha Karadeniz’de yolculuk yapmamaya “nasuh tevbe” etmiştir. Sağ salim karaya ulaşan Çelebi, bu meşakkatli yolculuğu şöyle kaleme almıştır:

“…Balıklava kalesini de yazmaya başlayacağım sıralarda, Ucalı Sefer Reis adlı bir şahsın şaykasında yattığım gece korkunç rüyalar gördüm.

Sabah olunca, belanın gitmesi için taşrada bazı fakirlere sadaka verip yine gemiye döndüm.

“Uğursuz bir gün denmeye layık bir günde yıldız rüzgârıyla yelken açarak, bir gün bir gece pupa yelken gidip, tahminen Karadeniz’in ortalarına vardık.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Haziran  (22. Sayı 2010) sayısından okuyabilirsiniz.

Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

2 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

2 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

2 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

2 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

2 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

2 gün ago