Categories: İslam TarihiManşet

Kâbe-i Muazzama Örtüsündeki Değişiklik

Arz üzerinde inşa edilmiş ilk mabed olan Beytullah, Hz. İbrahim (a.s.) ve Hz. İsmail (a.s.) devrinden beri üzerindeki örtüsünü hiç çıkarmadı. Çünkü; “kıymetli şeyler, setredilir”di ve onu örtmek, ona hürmetin en büyük nişanelerinden biriydi şüphesiz. Aynı sebeple bu mukaddes örtü üzerine, asırlardır müstesna kelimeler de işlenmiştir ve bugün bu ibarelerde küçük de olsa bir değişiklik söz konusu…

Kâbe-i Muazzama’nın örtüsü dediğimizde aklımıza ilk önce Kâbe kapısı üzerinde bulunan bol işlemeli perde gelir. Arama motorlarına “Beytullah örtüsü” yazıldığında, altın tellerle işlenmiş bir kuşağın fotoğrafı çıkar karşımıza. Biz bu makalemizde, bunların haricinde Kâbe-i Müşerrefeyi dışarıdan boydan boya saran siyah örtüyü ele almak istedik. Umre yahut hac vesilesiyle mukaddes Beytullah örtüsüne yüz sürenler, siyah kumaş örtünün kendinden desenli olup üzerinde bazı yazıların bulunduğunu hatırlayacaktır. Oradaki manevî havadan olsa gerek, pek çok insan dikkat etmese de örtü üzerindeki desenli yazıları okumaya çalışanlar da azımsanamayacak kadar çoktur.

Mukaddes Mekânın Muazzam Örtüsü

Kâbe-i Muazzama’nın dış örtüsüne “Kisve-i Şerife” yahut “Sevbü’l-Kâbe” denilmektedir. Beytullah inşa edildiği günden beri örtüsüz bırakılmamış ve devrin imkânları çerçevesinde bir örtü ile mutlaka örtülmüştür. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hulefâ-yı Râşidîn ve Emevîler devrinde sade dokumalı olan örtü, ilk defa Abbasî halifesi Mehdî zamanında yazılı olarak dokunmuştur. Ne yazık ki Hulefâ-yı Râşidîn, Emevîler, Abbasîler, Eyyûbîler ve Memlükler devirlerinden günümüze kadar Kâbe-i Muazzama örtüsü ulaşmamıştır. Mukaddes makamlarda kullanılan örtüler hakkında en sağlam bilgiyi, son 500 seneye ait muazzam bir kumaş koleksiyonuna ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı Müzesi’nden öğrenmekteyiz.

Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 164. sayısından (Nisan 2022) okuyabilirsiniz.

Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 164. sayısından (Nisan 2022) okuyabilirsiniz.

Mustafa Selim Karaboğa

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago