“Endüstri inkılabının asıl icadı, ‘buhar makinesi’ değil, aksine ‘mekanik saat’tir.”
Lewis Mumford (Şehir Tarihçisi)
Milletler, tarihlerindeki başarılar, şehirlerse sahip oldukları tarihî eserler ile anılır. Bugün aklımıza gelen ilk 5 şehri sayacak olursak bunun birinci sebebi aklımızda kalan tarihî özellikleridir.Her tarihî yapı, devrinin mimarî üslubuyla birlikte bazı özelliklerini de aktarır sonraki nesillere. Bu tarihî eserlerden birisi de Ege Bölgesi’nin incisi olan İzmir ilimizde bulunmaktadır. İzmir’e günü birliğine gelen misafirlerden tutunuz İzmir’de yaşayanlara kadar herkesin günlük buluşmalarını ayarladıkları yerdir Konak Meydanı ve meydanın en zarif ve asil süsü İzmir Saat kulesi…
Kulenin Yapılmasına Karar Veriliyor
Her karelerinde tarihin izini taşıyan saat kuleleri, mimarî özelliklerinin yanında şehirlerin yüksek mevkilerine veya meydanlara inşa edilmiş olup genellikle 15 ila 35 metre yüksekliğindedirler. Osmanlı topraklarında saat kulesi yapımına, Kanuni Sultan Süleyman Han devrinin hemen sonrasında başlandığı görülmektedir. Balkanlarda ilk yapılan saat kulelerinden Banyaluka Ferhat Paşa Camii’ndeki saat 1577, Üsküp’teki de 1593 tarihlidir.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Mayıs (33. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…