Günümüz Avrupa Birliği’nin temelleri, 70 yıla dayansa da Avrupa tarihinde asırlarca hüküm sürmüş birlik devletleri vardı. Bu birlikteliklerin en büyüklerinden Habsburg Hanedanlığı’nın hâkimiyeti, siyasî anlaşmalar veya savaşlardan ziyade evlilikler yoluyla sağlanmıştı…
Kıta Avrupası’nın bugünkü sükûnetinin(!) tarihî arka planında büyük savaşlar, imparatorluklar, hanedanlıklar yatar. Birinci Dünya Savaşı’na gelinceye kadar hanedanlıkların mücadele sahnesi olan Avrupa toprakları, günümüzdeki durumundan çok uzaktı. Avrupa’yı hâkimiyeti altına alan ailelerin başında da Habsburglar geliyordu.
Yaklaşık 7 yüzyıl ömür süren bu aile, Orta Avrupa’ya asırlarca hükmetmişti. Hanedanlıklarının sınırları o kadar genişti ki Habsburgların ayrıca şu unvanları da vardı: Almanya ve Bohemya Kralı, Avusturya İmparatoru, İspanya Kralı, Kutsal Roma Cermen İmparatoru, Burgonya Dükü ve dahası… Peki Habsburglar, bu geniş hâkimiyet alanına nasıl ulaştılar dersiniz?
Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 152. sayısından (Nisan 2021) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…