Osmanlı’yı tamamen Anadolu’dan atmak maksadını güden İngiliz siyaseti, gün gelip menfaati kalmayınca Devlet-i Aliyye’nin toprak bütünlüğünü istemez oldu. Bilâkis emellerine hizmet edecek kimi bulduysa Osmanlı aleyhine harekete geçirdi. Buna karşı Sultan Abdülhamid’in tedbiriyse İttihad-ı İslâm, yani İslâm Birliği siyaseti oldu. Ama bu birlik fikri, her yönüyle onlarınkinden farklıydı…
İngiltere’nin 19. asrın ikinci yarısından itibaren hızla değişen tavrı, Osmanlılar ile 20. Asrın arefesinde amansız birer düşman olmalarına sebebiyet verecekti. Hem de her sahada kendini şiddetle hissettiren bir düşmanlık…
Peki, İngiltere niçin politika değişikliğine gitmeyi tercih etmişti? İngiltere, o tarihlere kadar menfaati icabı Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yanaydı. Ancak desteğine rağmen artık bunu sağlayamadığından ve menfaatlerine cevap veremediğinden mevcut durumun değişmesine karar vermiş, bu değişiklik sebebiyle hasmâne bir mücadele başlatmıştı. 1890’dan sonra etkisini artıran bu siyaset, Birinci Dünya Savaşı’yla emeline ulaşacaktı.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 116. sayısından (Nisan 2018) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…