İstanbul’a Vakfedilen Bir Hayat: İbrahim Hilmi Tanışık

Kendini Osmanlı’nın iki büyük şehri, Bursa ve İstanbul’un kaybolmaya yüz tutan ecdat yadigârı eserlerini araştırıp fotoğraflamaya adamış bir İstanbul aşığıdır İbrahim Hilmi Tanışık. Önceliği İstanbul’un cami ve çeşmelerine veren İbrahim Bey çeşmeler kitabını bastırmaya muvaffak olduysa da camilere dair kitabını tab‘ ettirememişti. Hem kendisini hem de çalışmalarını daha yakından öğrenmek için, onu en iyi tanıyanlardan ve onun gibi İstanbul sevdalısı olan torunu İbrahim Akın Kurtoğlu Bey’le dedesini konuştuk…

Dedeniz Bursa’da doğmuş, oradan başlayalım isterseniz…

Rahmetli validem ve teyzemin anlattıklarına ve nüfus kayıtlarına göre dedem İbrahim Hilmi Bey, 1891 senesinde Bursa’da doğuyor. Bir ara öğretmenlik yapıyor. Oradaki Türkleri eğitmek maksadıyla Kırım’a gidiyor. O sırada Bolşevik İhtilali oluyor ve bayağı uzun süren (1 hafta) bir deniz yolculuğundan sonra Türkiye’ye geliyor. Karadeniz’in soğuğundan ayakları romatizma oluyor. 1919’da anneannemle evleniyorlar. Anneanne tarafım 1849’da İstanbul’a gelmişler. Hırka-i Şerif Camii’nin hemen üstünde iki katlı bir konak vardır, hâlâ durur. Vakti zamanında bizimmiş. Eski zamanlarda âdettir; dede, baba, evlenen çocuklar, üçer dörder aile hep birlikte yaşarlarmış. İşte dedemler hep birlikte burada yaşıyorlar. Sonra bir ara birkaç seneliğine Bursa’ya gidiyorlar. Dedem orada mahallî bir gazete çıkartıyor. Ancak tekrar buraya gelip İstanbul araştırmalarına başlıyor. Zaten eskiden beri hep alakası varmış.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 91. sayısından (Mart 2016) okuyabilirsiniz.

 

Akın Kurtoğlu

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago