Osmanlı tebaasından Ermeni mimar Aram Tahtacıyan, sunduğu mimarî planlarla tanınan bir şahsiyetti. Galata Kulesi’ne de bir dönüşüm projesi hazırlayan mimarın, bugün pek bilinmese de Üsküdar için ağaç şeklinde ilginç bir kule planı vardı…
Osmanlı’da gayrimüslim mimarlar, 19. Asırda İstanbul’un gelişen kâgir binalarının yapımında öne çıkmışlardı. Bu kişilerin çoğu, eğitimlerini yurt dışında tamamlayarak teknik anlamda meslekî becerilerini geliştirmişlerdi. Yurt dışında mimarlık eğitimi görüp İstanbul’da ikamet eden pek çok Ermeni ve Rum mimar bulunmaktaydı. Ermeni mimar Aram Tahtacıyan, bunlardan sadece biriydi…
Aram, kaligrafi öğretmeni Haçik Tahtacıyan’ın oğludur. İstanbul’da Getronagan Ermeni Okulu’nu bitirdikten sonra, Paris’teki Ecole-des-Beaux-arts’tan mimar olarak mezun olur. 1900 senesinde tertip edilen Paris Sergisi’ne (Fuar) iştirak ederek, Osmanlı bölümünde projelerini teşhir etme imkânı bulur.
Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 159. sayısından (Kasım 2021) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…