Osmanlı tebaasından Ermeni mimar Aram Tahtacıyan, sunduğu mimarî planlarla tanınan bir şahsiyetti. Galata Kulesi’ne de bir dönüşüm projesi hazırlayan mimarın, bugün pek bilinmese de Üsküdar için ağaç şeklinde ilginç bir kule planı vardı…
Osmanlı’da gayrimüslim mimarlar, 19. Asırda İstanbul’un gelişen kâgir binalarının yapımında öne çıkmışlardı. Bu kişilerin çoğu, eğitimlerini yurt dışında tamamlayarak teknik anlamda meslekî becerilerini geliştirmişlerdi. Yurt dışında mimarlık eğitimi görüp İstanbul’da ikamet eden pek çok Ermeni ve Rum mimar bulunmaktaydı. Ermeni mimar Aram Tahtacıyan, bunlardan sadece biriydi…
Aram, kaligrafi öğretmeni Haçik Tahtacıyan’ın oğludur. İstanbul’da Getronagan Ermeni Okulu’nu bitirdikten sonra, Paris’teki Ecole-des-Beaux-arts’tan mimar olarak mezun olur. 1900 senesinde tertip edilen Paris Sergisi’ne (Fuar) iştirak ederek, Osmanlı bölümünde projelerini teşhir etme imkânı bulur.
Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 159. sayısından (Kasım 2021) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!