Bir zamanlar Osmanlı gölü olan Karadeniz’in kuzey sahillerinde kurulmuş, tarihî kaynaklarda “Yarım İstanbul” diye bahsedilen güzel şehir Kefe, stratejik ehemmiyetinin yanı sıra medreseleriyle ve âlimleriyle de meşhurdu. Fatih Sultan Mehmed Han’ın fethiyle Osmanlı mülküne dâhil olan Kefe’nin tarihine kısa bir yolculuk yapalım…
Kadîm bir liman şehri olan Kefe, Kırım Yarımadası’nın güneydoğu sahilinde yer almaktadır. Kırım’ın güney sahilindeki konumu, Karadeniz’in en büyük limanlarından oluşu ve Uzak Şark’ın Avrupa’ya ticarî sevkiyatının Karadeniz’deki kapısı olması, Kefe Limanı’nı Karadeniz ticaret antreposu yapmıştır.
4. yüzyıldan itibaren Türk nüfusunun görülmeye başladığı Kefe, o tarihlerde Kırım’a bağlı olarak Doğu Roma hâkimiyetindeydi. Anadolu Selçuklu Devleti’nin büyük sultanı I. Alâeddin Keykubad’ın Trabzon Rumlarının elde etmek istedikleri Suğdak Limanı’na Çobanoğullarından Hüsameddin Çoban’ı göndermesi, buradaki ticaretin Selçuklu lehine değişmesine sebep olmuştu. 1224 yılında gerçekleşen bu sefer, aynı zamanda Selçuklu donanmasının ilk denizaşırı seferi olarak tarihe geçmişti.
Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 170. sayısından (Ekim 2022) okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…