Keşfet

İkinci Dünya Savaşı’nın Kritik 7 Günü

Birincisinin üzerinden daha çeyrek asır geçmeden dünya ikinci bir cihan harbiyle karşı karşıya kaldı. Milyonlarca insanın öldüğü savaş, Müttefik (ABD, Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, Fransa) ve Mihver (Almanya, İtalya, Japonya) devletlerin akıl almaz saldırıları ve katliamlarına sahne oldu. Dünya tarihinin bu en kanlı savaşının yaşandığı 6 yılın 7 kritik gününü beraber hatırlayalım.

 

1. 1 Eylül 1939

Almanya, SSCB ile imzaladığı saldırmazlık anlaşmasından bir hafta sonra uluslararası hukuka aykırı bir şekilde, herhangi bir savaş ilanında bulunmadan Polonya’yı işgal etmeye başladı ve İkinci Dünya Savaşı resmen başladı.

 

2. 10 Mayıs 1940

Bütün Avrupa’yı ele geçirmek amacıyla şiddetli bir saldırıya girişen Almanya, yıldırım savaşı taktiğini kullanarak başarılı olacağı Fransa seferine başladı.

 

3. 7 Aralık 1941

ABD’nin Büyük Okyanus’taki muhtemel askerî müdahalesine karşı harekete geçen Japon İmparatorluk donanması Pearl Harbor’daki Amerikan askerî üssüne baskın düzenledi. Ve saldırıdan bir gün sonra ABD Japonya’ya savaş ilan ederek savaşa resmen girmiş oldu.

 

4. 23 Ağustos 1942

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en kanlı savaşlarından biri olan ve Almanya için büyük bir yıkımla sonuçlanan Stalingrad Muharebesi, Almanya ve Rusya arasında başladı.

 

5. 6 Haziran 1944

General Eisenhower komutasındaki 150 bin kişilik Müttefik ordusu, Almanlara büyük kayıplar verdirecek meşhur Normandiya Çıkartması’na başladı.

 

6. 6 Ağustos 1945

ABD Japonya’nın Hiroşima şehrine atom bombasıyla saldırdı. On binlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıda Hiroşima, dünya tarihine nükleer saldırıya uğrayan ilk şehir olarak geçti.

 

7. 2 Eylül 1945

Alman General Alfred Jodl’un, Fransa’nın Rehims şehrinde Almanya’nın teslim anlaşmasını imzalamasından sonra Japonya’nın, Tokyo Körfezi’nde demirleyen ve ABD donanmasına ait olan USS Missouri’nin güvertesinde kayıtsız şartsız teslim olduğuna dair belgeleri imzalamasıyla II. Dünya Savaşı resmen sona erdi.

Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago