Keşfet

İkinci Dünya Savaşı’nın Kritik 7 Günü

Birincisinin üzerinden daha çeyrek asır geçmeden dünya ikinci bir cihan harbiyle karşı karşıya kaldı. Milyonlarca insanın öldüğü savaş, Müttefik (ABD, Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, Fransa) ve Mihver (Almanya, İtalya, Japonya) devletlerin akıl almaz saldırıları ve katliamlarına sahne oldu. Dünya tarihinin bu en kanlı savaşının yaşandığı 6 yılın 7 kritik gününü beraber hatırlayalım.

 

1. 1 Eylül 1939

Almanya, SSCB ile imzaladığı saldırmazlık anlaşmasından bir hafta sonra uluslararası hukuka aykırı bir şekilde, herhangi bir savaş ilanında bulunmadan Polonya’yı işgal etmeye başladı ve İkinci Dünya Savaşı resmen başladı.

 

2. 10 Mayıs 1940

Bütün Avrupa’yı ele geçirmek amacıyla şiddetli bir saldırıya girişen Almanya, yıldırım savaşı taktiğini kullanarak başarılı olacağı Fransa seferine başladı.

 

3. 7 Aralık 1941

ABD’nin Büyük Okyanus’taki muhtemel askerî müdahalesine karşı harekete geçen Japon İmparatorluk donanması Pearl Harbor’daki Amerikan askerî üssüne baskın düzenledi. Ve saldırıdan bir gün sonra ABD Japonya’ya savaş ilan ederek savaşa resmen girmiş oldu.

 

4. 23 Ağustos 1942

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en kanlı savaşlarından biri olan ve Almanya için büyük bir yıkımla sonuçlanan Stalingrad Muharebesi, Almanya ve Rusya arasında başladı.

 

5. 6 Haziran 1944

General Eisenhower komutasındaki 150 bin kişilik Müttefik ordusu, Almanlara büyük kayıplar verdirecek meşhur Normandiya Çıkartması’na başladı.

 

6. 6 Ağustos 1945

ABD Japonya’nın Hiroşima şehrine atom bombasıyla saldırdı. On binlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıda Hiroşima, dünya tarihine nükleer saldırıya uğrayan ilk şehir olarak geçti.

 

7. 2 Eylül 1945

Alman General Alfred Jodl’un, Fransa’nın Rehims şehrinde Almanya’nın teslim anlaşmasını imzalamasından sonra Japonya’nın, Tokyo Körfezi’nde demirleyen ve ABD donanmasına ait olan USS Missouri’nin güvertesinde kayıtsız şartsız teslim olduğuna dair belgeleri imzalamasıyla II. Dünya Savaşı resmen sona erdi.

Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago