İçindekiler
Birincisinin üzerinden daha çeyrek asır geçmeden dünya ikinci bir cihan harbiyle karşı karşıya kaldı. Milyonlarca insanın öldüğü savaş, Müttefik (ABD, Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, Fransa) ve Mihver (Almanya, İtalya, Japonya) devletlerin akıl almaz saldırıları ve katliamlarına sahne oldu. Dünya tarihinin bu en kanlı savaşının yaşandığı 6 yılın 7 kritik gününü beraber hatırlayalım.
Almanya, SSCB ile imzaladığı saldırmazlık anlaşmasından bir hafta sonra uluslararası hukuka aykırı bir şekilde, herhangi bir savaş ilanında bulunmadan Polonya’yı işgal etmeye başladı ve İkinci Dünya Savaşı resmen başladı.
Bütün Avrupa’yı ele geçirmek amacıyla şiddetli bir saldırıya girişen Almanya, yıldırım savaşı taktiğini kullanarak başarılı olacağı Fransa seferine başladı.
ABD’nin Büyük Okyanus’taki muhtemel askerî müdahalesine karşı harekete geçen Japon İmparatorluk donanması Pearl Harbor’daki Amerikan askerî üssüne baskın düzenledi. Ve saldırıdan bir gün sonra ABD Japonya’ya savaş ilan ederek savaşa resmen girmiş oldu.
Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en kanlı savaşlarından biri olan ve Almanya için büyük bir yıkımla sonuçlanan Stalingrad Muharebesi, Almanya ve Rusya arasında başladı.
General Eisenhower komutasındaki 150 bin kişilik Müttefik ordusu, Almanlara büyük kayıplar verdirecek meşhur Normandiya Çıkartması’na başladı.
ABD Japonya’nın Hiroşima şehrine atom bombasıyla saldırdı. On binlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıda Hiroşima, dünya tarihine nükleer saldırıya uğrayan ilk şehir olarak geçti.
Alman General Alfred Jodl’un, Fransa’nın Rehims şehrinde Almanya’nın teslim anlaşmasını imzalamasından sonra Japonya’nın, Tokyo Körfezi’nde demirleyen ve ABD donanmasına ait olan USS Missouri’nin güvertesinde kayıtsız şartsız teslim olduğuna dair belgeleri imzalamasıyla II. Dünya Savaşı resmen sona erdi.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…