Kültür Tarihi

Gülhane İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

16. yüzyıldan itibaren Avrupa’daki gelişmeler bilimsel ve teknik, kaynağını 900-1600 yılları arasında Müslümanların gösterdikleri başarılardan almaktadır. Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası’nda açılan “İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi” batılıların görmezden geldikleri bu eksik halkayı bütün delilleriyle gözler önüne seriyor…

İslam bilim tarihine bir göz atıldığında sayısız alet icat edildiği görülür. Fakat bunların pek azı günümüze ulaşmış olup dünyanın değişik müzelerinde sergilenmektedir. Ülkemiz, özellikle de İstanbul bu konuda şanslı. Çünkü İstanbul’da bulunan “İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi” ziyaretçilerini Müslüman mucitlerle tanıştırıyor. Her ne kadar sergilenen alet ve cihazlar orijinal değilse de, müzenin kurulmasında öncülük eden Prof. Dr. Fuat Sezgin, orijinal kitaplardaki tariflerden, resimlerden ve çok azı günümüze ulaşan orijinal eserlerden istifade ederek icatların aynısının yeniden yapılmasını sağladı. Sergilenmekte olan 8 ilâ 16. yüzyıllara ait bilim aletleri ve cihazların örnekleri sayesinde zengin bir miras gün yüzüne çıkarılmış oldu.

2006 yılında kuruluş hazırlıklarına başlanan müze, 25 Mayıs 2008 tarihinde Gülhane Parkı içindeki binasında ziyarete açıldı. 3 bin 550 metrekare alan üzerine 3 bina hâlinde inşa edilmiş olan müze içerisinde 507 adet eser sergileniyor. Bu eserlerin sayısını 800’e çıkarmak, müze idaresinin en birinci hedefleri arasında. Müzede ayrıca“Bilimler Tarihi Kütüphanesi” de yer alıyor.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Haziran  (34. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.

Yakup Mehmetçik

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago