Filistin’in işgali öncesinde Birinci Dünya Savaşı’nda yaşananlar, yapılan gizli anlaşmalar, kurulan teşkilâtlar ve kullanılan piyonlar… İttihatçılardan Balfour Deklarasyonu’na, istihbarat teşkilâtı NILI’den San Remo Konferansı’nda Filistin’in İngiliz mandasına verilmesine giden yol…
Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti için büyük felaketlere sebep olmuştu. Savaşın çıkışının hemen ardından, Osmanlı’nın savaşa dâhil oluşu tam bir tertip idi. Asıl mühim hadise ise bir taraftan bütün cephelerde direnmeye çalışan Osmanlı Devleti’nin diğer taraftan kışkırtmaların neticesinde yüzyıllardır bağlı oldukları devlete karşı ayaklanan milletlerle de uğraşmak durumunda kalması idi. Savaş sırasında Osmanlı-Alman ittifakı karşısında yer alan Avrupalı güçler ve Siyonistler, Osmanlı topraklarındaki Türk olmayan unsurları devlet otoritesine karşı kışkırtmaya başladılar. Osmanlı topraklarında ayrılık taraftarı teşkilâtlar, gizli cemiyetler tamamen Siyonistlerin kontrolünde çalışıyordu.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 96. sayısından (Ağustos 2016) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…