Dünyanın dört bir tarafına yayılan Osmanlı eserlerinin en dikkat çekenlerinden biri de hiç şüphesiz saat kuleleridir. Bugün Rumeli, Anadolu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da hangi büyük şehre giderseniz gidin, mutlaka Osmanlı yadigârı bir saat kulesiyle karşılaşırsınız…
Tarihin kaydettiği en muazzam devletlerden biri olan Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye, 6 asır boyunca, 3 kıtada, 22 milyon kilometrekare toprak üzerinde yaşayan milletlere adaletle hükmetmiş ve onlara insanlığı göstererek huzur ve barış içinde yaşamalarını sağlamıştır. Osmanlıların tarih sahnesinden çekilmesinden sonra ise bıraktığı topraklarda; Avrupa’da 17, Asya’da 19, Afrika’da 15 devlet ortaya çıkmıştır. Ancak Osmanlı’nın, bir vali ile idare ettiği bu yerlerde, geçmiş zamanların huzuru tam olarak sağlanamamıştır.
Osmanlılar, fethettikleri memleketleri, kale, kule, cami, mescid, saray, köşk, sahilhane, yalı, misafirhane, mektep, hastane, darüşşifa, kaplıca, ılıca, han, hamam, kervansaray, köprü, hükümet konağı, saat kulesi, koruluk, orman, çiçek bahçeleri, çiftlikler, parklar gibi herkesin kullanımına açık, medeniyet eserleriyle süslemiştir. Bugün onların bıraktığı kültürel miras üzerine oturan devletlerin, turizmin de tesiriyle bu eserleri koruma ve kollama konusunda büyük bir gayretin ve özverinin içerisine girdikleri müşahede edilirken, Mimar Sinan’ın şu sözü her şeyi tamamlıyor: “Dünya durdukça, eserlerimi gören akl-ı selim sahiplerinin, çabamın ciddiyetini göz önünde bulundurarak onlara insaf ile bakacaklarını ve beni hayır dualarla anacaklarını umarım, inşaallah.”
12. yüzyıldan itibaren Avrupa’da görülmeye başlayan saat kuleleri, Osmanlı topraklarına 14. asır sonlarına doğru gelmiştir. Ancak elimizde bulunan kaynaklara göre Osmanlı ülkesinde saat kulesi inşasının 16. yüzyıl sonlarında başladığı genel kabul görmektedir.
Kapak yazısının tamamını Yedikıta Dergisi 148. sayısından (Aralık 2020) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!
View Comments
Osmanlı tarihi ile alakalı yazılmayanları yazıyor söylenmeyenleri söylüyor ve gösterilmeyen bir çok şeyi gösteriyorsunuz. Allahım tüm çalışanlarınıza zeval vermesin. Sizler gibi neferleri eksik etmesin bu ülkeden inşallah.