Eskiden okullardaki ders kitaplarının yanında günümüzdeki gibi çok çeşitli yardımcı kitaplar hazırlanmaktaydı. Ta’lîm-i Hesâb isimli kitap da o devre ait matematik bilgisini ve öğretim tekniğini göstermesi bakımından ilgi çekici. Kitaba kıymet katan bir diğer nokta da, kitapta yer alan çocuklara mahsus ilk eser olmak üzere telif ve tertip olunduğu iddiası…
Günümüz eğitim sisteminin bir neticesi olarak artık ders kitapları sık sık değişmekte, zaman zaman yardımcı kitaplara da ihtiyaç duyulmaktadır. Eskiden de okullardaki ders kitaplarının yanında çok çeşitli yardımcı kitaplar çıkmaktaydı. Ta’lîm-i Hesâb isimli kitap da o devre ait matematik bilgisini ve öğretim tekniğini göstermesi bakımından ilgi çekici. Kitabın girişinde, başlığın hemen altında yer alan geniş bir çerçevenin içinde kitaba dair şöyle bir açıklama yer alıyor: “Öğrenciyi küçüklükten itibaren kolaylıkla düşünmeye alıştırarak zihinlerinin aydınlanması ve genişlemesine hizmeti olacak bir tarzda ve çocuklara mahsus gayet açık ve sade bir ifadeyle yazılmış olan bu eser; soru ve cevaplı 163 maddede dört işlemin bütün tarif ve ilmî kurallarına ve bunların uygulaması için -öğrencilerde matematik merakı uyandıracak eğlenceli pratik, ticari ve fennî- 511 ödev ve meseleye, 275 sözlü alıştırmaya, uzun bir çarpım tablosuna, önemli.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ocak (41. Sayı 2012) sayısından okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…