Dünya Tarihi

Cezayir’de Barbaros’un Bilinmeyen Kitabesi

315 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan Cezayir’de şehirler mimari eserlerle süslenmiştir. Cezayir Sultanı Barbaros’un Osmanlı emrine girmesinin ardından bölge ayrı bir önem kazanır. 1546 yılında vefat eden ve Beşiktaş’taki türbesine defnedilen Barbaros’un Cezayir’deki tek eseri olan cami şu an yerinde bulunmamakta, ama caminin pek bilinmeyen kitabesi, Barbaros’la alakalı sırları gün ışığına çıkarmaktadır…

1516 yılında Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin kardeşlerin özel teşebbüsleri sonucu Osmanlı topraklarına katılan Cezayir 1830 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Koskoca Cezayir ve Tunus’u fethederek Osmanlı Devleti’ne Kuzey Afrika eyaletlerini kazandıran Oruç ve Barbaros Hayreddin kardeşler Cezayir’de çeşitli hayır eserleri yaptırmışlardır. Bu eserler ülkemizde fazla bilinmemektedir. Toplam 315 yıl süren Türk hakimiyeti bölgede önemli değişiklikler meydana getirmiş, ülkeye yerleşen Türkler sayesinde ülkenin nüfus yapısı değişmiş ve şehirleri bayındır hale gelerek mimari eserlerle süslenmiştir. 1830 yılından sonra Fransa tarafından işgal edilen ve sömürgeleştirilen Cezayir’in Osmanlı devri tarihi maalesef ülkemizde genellikle bilinmediği gibi Kuzey Afrika’daki bu 315 yıllık Türk devri de keşfedilmeyi bekleyen bir hazine olarak durmaktadır.

CEZAYİR’DE BARBAROS’UN TARİHÎ KİTABESİ

Cezayir ve Tunus Fatihi Barbaros Hayreddin Paşa’nın buralardaki hatıralarını bulmak üzere yaptığımız araştırmalar sonucunda onun Cezayir’de bulunan camisinin kitabesine ulaştık.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Temmuz (47. Sayı 2012) sayısından okuyabilirsiniz.

Mehmet Tütüncü

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago