Bir Orta Afrika devleti olan Ruanda, refah içinde tarım ve hayvancılıkla geçinen ufak bir ülkeydi. Ta ki sömürgecilik bu topraklara da ulaşıncaya dek. Ruanda ve Brundi’yi işgal eden Belçika, önce halkı Tutsi ve Hutu olarak ikiye böldü, sonra da birini diğerine katlettirdi…
Daha dün denecek kadar yakın zamanda yaşanan fakat uydurma Ermeni soykırım iftiralarından bir türlü sıranın gelmediği bu soykırıma yakından bakalım: Ruanda, Konya vilayetimizin yarısı kadar yüzölçümü olan bir Orta Afrika devletidir. Bu topraklarda, sömürgeciler gelinceye kadar refah içinde tarım ve hayvancılıkla geçinen bir halk bulunmaktaydı.
Henüz Birinci Dünya Savaşı bitmeden Ruanda ve Brundi’yi işgal eden Belçika, her sömürgecinin yaptığı gibi halkı kolay sömürmek için temel prensip olan “bölyönet” imkânlarını yokladı. Bu küçücük ülkede aynı dili konuşan, aynı kültürü ve inançları paylaşan halkın hayvancılıkla geçinen, daha varlıklı fakat sayıca az olan kesimine Tutsi, tarımla geçinen çoğunluğa Hutu dendiğini keşfetti.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 106. sayısından (Haziran 2017) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…
View Comments
100 SENE ÖNCE OLDUĞU GİBİ........
Maalesef yazının devamı dergide de yok.
Katliamlar tarihten kalan en acı anlardır. Ne zaman katliamları araştırsam içim burkulur...