Nevzat Kaya deyince, Süleymaniye Kütüphanesi’ne adanmış, kitaplarla iç içe bir ömür akla geliyor. Nevzat hocamız, kitap ve kütüphane etrafında genişleyen sorularımıza, Yedikıta okurları için, büyük bir içtenlikle cevap verdi…
Sayın hocam, Süleymaniye Kütüphanesi’nden 2006’da emekli oldunuz. Yani o zamana kadar 25 yıl, bir hayli emeğiniz geçti kütüphaneye. Türkiye’nin yazma eser koleksiyonu bakımından en kıymetli kütüphanesi Süleymaniye. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Süleymaniye Türkiye’de değil dünyada belki en büyük ve en önemli kütüphanelerden biri! En çok kitabı olan değil; en kıymetli koleksiyonu olan kitaplık orası. Yani kemiyet bakımından değil, keyfiyet bakımından en kıymetli kütüphanelerden bir tanesi. Dünyada 25 – 30 milyonluk kitaba sahip kütüphaneler var. Japonya’da, Rusya’da, İngiltere’de, Amerika’da ve Fransa’da… Bir milletin büyüklüğü, gelişmişliği, medeniyeti, ahlakı, kültürü, iktisadı büyük oranda kitaba bağlı. Bakıyorum nerede çok kütüphane varsa, kitap varsa orada gelişmişlik var… Zengin olmayan memleketlerde kütüphaneler az. Acaba tavuk ve yumurta meselesi gibi kütüphaneler mi zenginliği meydana getirdi, yoksa zenginlik mi kütüphaneleri kurdurdu? Tartışılabilir. Ama böyle bir gerçek var ortada…
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 79. sayısından (Mart 2015) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…