İstanbul’un çeşitli köşelerine serpilmiş, dalları bulutlara kavuşmak istercesine göğe doğru yükselmiş ulu çınarlar… Koca bir devletin canlı âbideleri gibi hâlâM ayakta duruyorlar. Bugün bu ağaçlardan bazılarının izi kalmasa da bu yazımızda, yaşayan bir tanesinin; taşlı çınar efsanesinin hikâyesini aktaracağız…
Ulu Çınar… Sultanahmet’ten Gülhane’ye inerken tam ortadadır, hem de yolun tam ortasında. Diğer bir tarifle Gülhane Parkı’nın Sultanahmet’e bakan tarafındadır. İşte tam burada, tramvay yolunun ortasındaki çınar ağacının bağrında duran taş, bu hikâyeyi ortaya çıkarmış. Çınar, İstanbul’un âbidevî ağaçlarından sayılıyor.
Ancak evvela hemen yanı başındaki Zeynep Sultan Camii hakkında malumat edinmemiz gerekiyor. Zira mevzubahis ağaç, onun bahçesindeymiş. Sonra nasıl yol olmuş, çınar tek başına bırakılmış? Anlatalım…
Mütevazı fakat gözü okşayan bu şirin cami, bânisi Sultan Üçüncü Ahmed’in kızı Zeynep Sultan’ın adını taşır. 1769 yılında inşa edilir. Caminin tek kubbesi, kırmızı tuğladan örülmüş dört duvarın üzerinde yükselir. Tek minaresi de tuğladan olup tek şerefelidir. Ayrıca yanında bir sıbyan mektebi vardır ki külliyenin şirinliğini en naif şekilde tamamlar.
Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 153. sayısından (Mayıs 2021) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!