Osmanlılar tarafından Kafkasya’da birçok müessese kurulmuş, cami ve medreseler inşa edilmiştir. Bu coğrafyada yapılan en güzel eserlerin başında, şu sıralar tekrar inşa edilmesi düşünülen Batum Aziziye Camii gelmektedir…
Kafkasya halkları arasında İslamiyet’in yayılmasında Osmanlı Devleti’nin büyük payı vardır. Bu maksatla bu coğrafyada birçok müessese kurulmuş, cami ve medreseler inşa edilmiştir. Kafkasya’da yapılan Osmanlı eserlerinin başında ise Sultan Abdülaziz adına inşa edilen Batum Aziziye Camii gelmektedir. Abdülaziz Han tahta çıktığında Osmanlı, Kafkasya’daki topraklarının büyük kısmını kaybetmiş idi. Kuzey Kafkasya Rusya’nın eline geçmiş ve kuzeydeki halkların bir kısmı Anadolu’ya hicret etmeye başlamıştı. Güney Kafkasya’da Ruslar 1801’den itibaren başta Tiflis olmak üzere, 1804’te Kutaisi, 1810’da İmereti ve Guria’da idareyi ele geçirmişlerdi. 1828/1829 Osmanlı-Rus savaşı sonrasında Gürcistan’ın Ahıska ve Ahılkelek şehirleri kanlı bir şekilde Ruslar tarafından alınmış ve Osmanlı’nın elinde Batum ve havalisi kalmıştı.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 53. sayısından (Ocak 2013) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…