1478
Menteşe Sancağı’na bağlı, bugün Turgutreis olarak bilinen Karatoprak köyünde doğdu. Genç yaşta denizciliğe merak salan Turgut Reis, leventlere katılmış ve top kullanmadaki mahareti sayesinde kısa sürede kaptanlığa kadar yükselmişti.
1538
Preveze Deniz Muharebesi’nde Osmanlı donanmasının ihtiyat kuvvetlerine kumanda eden Turgut Reis, çeşitli yararlıklar gösterdi. Bir papalık kalyonu ve kaptanını esir aldı.
1551-1552
1530 yılından beri Malta Şövalyelerinin işgalindeki Trablusgarb’ı fethetti. İtalya’ya gönderilen Osmanlı donanmasının başına getirildi ve Sinan Paşa ile pek çok başarılı sefer yaptı. Bunun üzerine harekete geçen Cenova donanmasının başındaki Andrea Doria’yı Ponza Deniz Muharebesi’nde yendi.
1553
Fransa’yla ittifak kuran Kanuni Sultan Süleyman, Fransız donanmasını da Turgut Reis’in emrine vermişti. Donanmasıyla Korsika’ya çıkarma yapan Turgut Reis, buranın en müstahkem kalesi olan Bastia’yı (Peştiye) fethederek buradaki 7000 Müslüman esiri kurtardı.
1556-1560
Trablusgarb Beylerbeyliği’ne getirilen Turgut Reis, Piyale Paşa’nın donanmasına katılarak Cerbe Adası önlerinde İspanyolları mağlup ettiler. Turgut Reis, burada Viscontedi Cicala isimli bir korsanı ve oğlu Scipione’i esir alarak İstanbul’a gönderdi. Scipione, ihtida edip Enderun’a girecek ve ileride Cigalazade Yusuf Sinan Paşa ismiyle sadrazamlık ve kaptan-ı deryalık gibi vazifeler yaparak Osmanlı’ya pek çok hizmette bulunacaktı.
23 Haziran 1565
Malta’yı kuşatan Osmanlı ordusuna desteğe giden Turgut Reis, çatışmalar sırasında Saint Michel Burcu’nu topa tutan birliğe kumanda ediyordu. 18 Haziran’da taşa çarpan bir gülle parçasıyla başından ağır yaralandı. 23 Haziran’da ise Saint Elmo (Santarma) Kalesi’nin fethedildiği gün şehid oldu. Cenazesi, kendisine ait beş kadırga ile Trablusgarb’a götürüldü ve kendi yaptırdığı caminin hazîresine defnedildi. Turgut Reis’in, Akdeniz’in Hıristiyan topraklarına yaptığı seferlerinin meydana getirdiği tesir, Dragon (Ejderha) ve Turgut arasındaki ses benzerliğinden yararlanarak Dragut kelimesinin doğmasına yol açmıştır. Batılı kaynaklar, kendisini hâlâ Dragut Rais olarak anmaktadır.
15 Haziran 1389
1. Kosova Muharebesi’nde Haçlılar mağlup edildi.
9 Haziran 1617
Sultanahmet Camii ibadete açıldı.
1 Haziran 1453
Ayasofya’da ilk Cuma namazı kılındı.
28 Haziran 1914
Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand, bir Sırp tarafından öldürüldü.
HAZİRAN SAYIMIZIN TAMAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…