Categories: Dünya Tarihi

Ayın Günü / Haziran 2020

Denizlerin Kılıcı Turgut Reis Şehid Oldu (23 Haziran 1565)

1478

Menteşe Sancağı’na bağlı, bugün Turgutreis olarak bilinen Karatoprak köyünde doğdu. Genç yaşta denizciliğe merak salan Turgut Reis, leventlere katılmış ve top kullanmadaki mahareti sayesinde kısa sürede kaptanlığa kadar yükselmişti.

1538

Preveze Deniz Muharebesi’nde Osmanlı donanmasının ihtiyat kuvvetlerine kumanda eden Turgut Reis, çeşitli yararlıklar gösterdi. Bir papalık kalyonu ve kaptanını esir aldı.

1551-1552

1530 yılından beri Malta Şövalyelerinin işgalindeki Trablusgarb’ı fethetti. İtalya’ya gönderilen Osmanlı donanmasının başına getirildi ve Sinan Paşa ile pek çok başarılı sefer yaptı. Bunun üzerine harekete geçen Cenova donanmasının başındaki Andrea Doria’yı Ponza Deniz Muharebesi’nde yendi.

 1553

Fransa’yla ittifak kuran Kanuni Sultan Süleyman, Fransız donanmasını da Turgut Reis’in emrine vermişti. Donanmasıyla Korsika’ya çıkarma yapan Turgut Reis, buranın en müstahkem kalesi olan Bastia’yı (Peştiye) fethederek buradaki 7000 Müslüman esiri kurtardı.

 1556-1560

Trablusgarb Beylerbeyliği’ne getirilen Turgut Reis, Piyale Paşa’nın donanmasına katılarak Cerbe Adası önlerinde İspanyolları mağlup ettiler. Turgut Reis, burada Viscontedi Cicala isimli bir korsanı ve oğlu Scipione’i esir alarak İstanbul’a gönderdi. Scipione, ihtida edip Enderun’a girecek ve ileride Cigalazade Yusuf Sinan Paşa ismiyle sadrazamlık ve kaptan-ı deryalık gibi vazifeler yaparak Osmanlı’ya pek çok hizmette bulunacaktı.

 23 Haziran 1565

Malta’yı kuşatan Osmanlı ordusuna desteğe giden Turgut Reis, çatışmalar sırasında Saint Michel Burcu’nu topa tutan birliğe kumanda ediyordu. 18 Haziran’da taşa çarpan bir gülle parçasıyla başından ağır yaralandı. 23 Haziran’da ise Saint Elmo (Santarma) Kalesi’nin fethedildiği gün şehid oldu. Cenazesi, kendisine ait beş kadırga ile Trablusgarb’a götürüldü ve kendi yaptırdığı caminin hazîresine defnedildi. Turgut Reis’in, Akdeniz’in Hıristiyan topraklarına yaptığı seferlerinin meydana getirdiği tesir, Dragon (Ejderha) ve Turgut arasındaki ses benzerliğinden yararlanarak Dragut kelimesinin doğmasına yol açmıştır. Batılı kaynaklar, kendisini hâlâ Dragut Rais olarak anmaktadır.

 

Haziran’da Başka Ne Oldu?

15 Haziran 1389

1. Kosova Muharebesi’nde Haçlılar mağlup edildi.

 9 Haziran 1617

Sultanahmet Camii ibadete açıldı.

1 Haziran 1453

Ayasofya’da ilk Cuma namazı kılındı.

28 Haziran 1914

Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand, bir Sırp tarafından öldürüldü.

HAZİRAN SAYIMIZIN TAMAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

 

Yunus Emre Bozok

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

2 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

2 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

2 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

2 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

2 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

2 gün ago