Categories: Dünya TarihiManşet

Avrupa’nın Timsahlarına Ne Oldu?..

İnsanoğlu, nefsi için birçok canlının neslinin tükenmesine sebebiyet vermektedir. Lüzumsuz ve vakitsiz keyfi avlanmalar, tabiatın dengesini altüst etmektedir. Her ne kadar nesli tükenmese de varlıkları risk altında olan timsahların, Avrupa’da görülmemesinin sebebi ne ola ki?

Zamanla pek çok canlı türünün neslinin tükendiği gözlenmiştir. En kuvvetli hayvanlar bile yaşanan tabiat hadiseleri karşısında dayanamayıp ortadan kalkmışlar. Meselâ dinozorlar, tarihin en kuvvetli canlıları olarak bilinir. Yaşadıkları dönemde dünyanın hâkimiydiler. Niçin olduğu bugün de bilinmeyen sebep yahut sebeplerle yok olmuşlardır.

İnsanların çoğalıp yayılması, bazı hayvanların yaşam alanlarını daraltmış, bu hayvanlardan geriye sadece fotoğrafları kalmış. Türkçeye “Tasmanya Canavarı” olarak geçen Tasmanian Tiger, Avustralya’ya yerleşenler tarafından ortadan kaldırılmış. En son ferdi, 1936’da terk-i dünya etmiş. Şimdi fotoğraflarına bakmakla yetinmek zorundayız.

Türkiye’de M.Ö. 1000’li yıllarda aslanların yaşadığını arkeolojik tabletlerden öğreniyoruz. Onları ne zaman tüketmişler bilen yok ama gazetelere yansıyan haberlere göre son leoparlar, İzmir Urla’da 1939’da, Kırklareli’de 1942, Bolu’da 1967’de ve Ankara Beypazarı’nda ise 1974 yılında katledilmiş. Geniş bilgi almak isteyenler, Yedikıta Dergisi, 10. sayısına (Haziran 2009) başvurabilir.

Peki, Ya Timsahlar…

İnsanların gadrine uğrayan canlılardan biri de timsahlar olmuş. Ancak şu âna kadar soyları kurumamış.

Timsahlar, bataklıklarda ve tatlı su kenarlarında yaşayan sürüngenlerdir. Uzun bir vücudu, kısa bacakları, yüzmesini sağlayan güçlü, uzun bir kuyruğu vardır. Çok kuvvetli çene ve dişleriyle avını yakaladığı anda kendi etrafında dönünce bütün kemiklerini kırar. Timsahlar, yemek yemeden aylarca dayanabilir. Karşı konulamaz gücü sebebiyle Firavunlar döneminde kutsal hayvan muamelesi bile görmüş.

Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 168. sayısından (Ağustos 2022) okuyabilirsiniz.

 

Ahmet Sarbay

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago