Asya’nın Kapısı Afganistan

Mesafe olarak uzak gözükse de yine gönüle yakın bir diyara seyahate çıkıyoruz… Rotamız Afganistan… Bulunduğu coğrafyanın sıkıntılarına rağmen Horasan’ın merkezi, Asya’nın kapısı mesabesindeki bu ülke, eski güzelliği ve tarihî dokusunu muhafaza ediyor. İmâm-ı Azâm, Molla Câmî, Fahrüddin-i Râzî, Mevlânâ Celaleddin-i Rûmî ve daha nice zatın (r. aleyhim) memleketi bu kadim topraklarda âdeta tarih soluyoruz. Bir hafta içerisinde 13 saat hava ve 35 saat kara yolculuğu ile dur durak bilmeden devam ettiğimiz seyahatimize, gelin okuyarak siz de ortak olun…

Horasan’ın İncisi Herat

Türkiye’den Afganistan’a direk uçuşlar bulunmasına rağmen bir nebze İran’ı da görebilmek için Meşhed yolunu tercih ettik. İran’ın Meşhed Şehri’nden kara yoluyla sınır kapısından geçip Afganistana giriyoruz. Türkmen asıllı Afganistan memuru, Türkiyeden geldiğimizi duyunca çok mutlu oldu. Birkaç kelime Türkçe konuştuktan sonra sınır kapısından uğurlanıyoruz.

Öğleye doğru yol üzerinde bir köye yaklaşırken insan kalabalığı dikkatimizi çekti. Biraz daha yaklaşınca kalabalığın toplanmasının sebebinin su kuyusu olduğunu anladık. Kalabalığın içinde bizim gibi yolcular bulunduğu gibi kilometrelerce ötedeki evine su götürmek için gelen insanlar da vardı. Afgan halkı için su kuyularının önemini daha ilk dakikalardan hissetmiştik.

Yaklaşık iki saatlik yolculuğun sonunda Herat’a geldiğimizi müjdeleyen Musalla Külliyesi’nin beş minaresi ufukta gözüktü.

Herat’ın Timurlu Devleti’nin başkenti olduğu 1400’lü yıllardan beri ayakta olan bu eserin ilk inşa edildiğinde yirmi minaresi varmış. Diğer minareler tarihin talanında yıkılırken, kalanlarla yetinmek bize düştü. Şehir, çoğunluğu kerpiçten inşa edilmiş evleri ile tarihî dokusunu uzaklardan bile hissettiriyor.

Rehberimizle buluştuktan sonra sadece yarım gün kalabileceğimiz bu kadim şehri ziyarete başlıyoruz. Trafik sağdan akıyorken bindiğimiz aracın direksiyonunun sağ tarafta olması dikkatimizi çekince rehberimiz, Afganistan’da araç bulmanın zorluğundan bahsetti. Diğer ülkelerden, özellikle Pakistan’dan ikinci el araç alındığından birçok aracın direksiyonunun sağdan olduğunu öğreniyor ve tekrar yola revan oluyoruz.

Daha fazla Afganistan fotoğrafı ve videosu için…

Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 176. sayısından (Nisan 2023) okuyabilirsiniz.

 

Mustafa Levent Karakaş - Ahmet Eroğlu

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago