İnsanoğlu eskiden beri, hastalıkların tedavisinde acıya mani olmanın ya da dindirmenin yolunu aramıştır. Özellikle cerrahi müdahalelerde hastaya acıyı hissettirmeyen yöntemler kullanılmıştır. Bu yöntemlerin en bilineni anestezidir…
Acıya engel olmak ya da dindirmek için kullanılan yöntemler, acının kendisi kadar eski. İnsanoğlu acıya karşı koymak için elinden geleni, hatta daha fazlasını yapmış. Günümüzde en önemli cerrahi işlemlerde dahi hastaya acıyı hissettirmeyen yöntemler mevcut. Bunlardan en bilineni ise anestezi. “Aesthesia” his, “an” ise olumsuzluk eki olan “siz”dir. Bu şekilde “Anesthesia” hissizlik olarak tanımlanabilir. Acıyı dindirmek için kullanılan bu yöntem, modern anlamda ilk anestezi uygulamalarının başladığı 1840’lı yıllarda eteri başarı ile kullanan Morton’a, Harvard Üniversitesi Anatomi ve Fizyoloji hocası Oliver Wendall Holmes’un 21 Kasım 1846’da yazdığı mektupta, ağrısız ameliyata imkân sağlayan hissizlik durumuna, “anestezi” denmesinin uygun olacağını önermesi ile modern tıptaki yerini almıştır.
Peki, eski zamanlarda insanlar cerrahi işlemlerde nasıl bayıltılıyor veya karşı koyulmaz ağrı ve acılara karşı ne gibi usuller kullanıyorlardı?
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Nisan (32. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.
Kore Savaşı'ndaki Türk askerin disiplin ve dirayeti, Amerikan ordusunun oldukça dikkatini çekmiş ve araştırma konusu…
Roger de Flor... Kimi zaman iyi bir kumandan, kimi zaman bir hain olarak anıldı. Bir…
Tarih kitapları, kar hakkında bilgi verirken daha çok onun olumsuz rolünden bahsederler ve bu konuya…
Şimdi bu dönüşümün ortasında, eski ve yeni Trabzon arasında bir köprü kurarak; anılarımı ve şehri,…
Bazı mürekkepler vardır ki çok iz bıraksalar da kendileri görünmezler. İsimleri satır aralarında gizli kalmış,…
Tarih sahnesinde öyle devirler vardır ki yalnızca kılıçla değil, kalemle de hüküm sürülür. Selçuklu asrı,…