İnsanoğlu eskiden beri, hastalıkların tedavisinde acıya mani olmanın ya da dindirmenin yolunu aramıştır. Özellikle cerrahi müdahalelerde hastaya acıyı hissettirmeyen yöntemler kullanılmıştır. Bu yöntemlerin en bilineni anestezidir…
Acıya engel olmak ya da dindirmek için kullanılan yöntemler, acının kendisi kadar eski. İnsanoğlu acıya karşı koymak için elinden geleni, hatta daha fazlasını yapmış. Günümüzde en önemli cerrahi işlemlerde dahi hastaya acıyı hissettirmeyen yöntemler mevcut. Bunlardan en bilineni ise anestezi. “Aesthesia” his, “an” ise olumsuzluk eki olan “siz”dir. Bu şekilde “Anesthesia” hissizlik olarak tanımlanabilir. Acıyı dindirmek için kullanılan bu yöntem, modern anlamda ilk anestezi uygulamalarının başladığı 1840’lı yıllarda eteri başarı ile kullanan Morton’a, Harvard Üniversitesi Anatomi ve Fizyoloji hocası Oliver Wendall Holmes’un 21 Kasım 1846’da yazdığı mektupta, ağrısız ameliyata imkân sağlayan hissizlik durumuna, “anestezi” denmesinin uygun olacağını önermesi ile modern tıptaki yerini almıştır.
Peki, eski zamanlarda insanlar cerrahi işlemlerde nasıl bayıltılıyor veya karşı koyulmaz ağrı ve acılara karşı ne gibi usuller kullanıyorlardı?
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Nisan (32. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…