İnsanoğlu eskiden beri, hastalıkların tedavisinde acıya mani olmanın ya da dindirmenin yolunu aramıştır. Özellikle cerrahi müdahalelerde hastaya acıyı hissettirmeyen yöntemler kullanılmıştır. Bu yöntemlerin en bilineni anestezidir…

Acıya engel olmak ya da dindirmek için kullanılan yöntemler, acının kendisi kadar eski. İnsanoğlu acıya karşı koymak için elinden geleni, hatta daha fazlasını yapmış. Günümüzde en önemli cerrahi işlemlerde dahi hastaya acıyı hissettirmeyen yöntemler mevcut. Bunlardan en bilineni ise anestezi. “Aesthesia” his, “an” ise olumsuzluk eki olan “siz”dir. Bu şekilde “Anesthesia” hissizlik olarak tanımlanabilir. Acıyı dindirmek için kullanılan bu yöntem, modern anlamda ilk anestezi uygulamalarının başladığı 1840’lı yıllarda eteri başarı ile kullanan Morton’a, Harvard Üniversitesi Anatomi ve Fizyoloji hocası Oliver Wendall Holmes’un 21 Kasım 1846’da yazdığı mektupta, ağrısız ameliyata imkân sağlayan hissizlik durumuna, “anestezi” denmesinin uygun olacağını önermesi ile modern tıptaki yerini almıştır.

Peki, eski zamanlarda insanlar cerrahi işlemlerde nasıl bayıltılıyor veya karşı koyulmaz ağrı ve acılara karşı ne gibi usuller kullanıyorlardı?

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Nisan  (32. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.

Prof. Dr. Elvan Tercan

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago