Muslihiddin Mustafa, nâm-ı diğer Ahterî, meşhur fıkıh ve dil âlimlerindendi, ayrıca lügatçiydi. Neredeyse 500 yıl önce (1545) bir Rebiulevvel gecesi tamamladığı lügat kitabı Ahterî-i Kebîr’i bugün hâlâ kullanılmakta…
Ahterî ya da tam künyesiyle Muslihiddin Mustafa bin Şemseddin, Karahisar’da (Afyonkarahisar) doğdu. Şemseddin Sami’nin ifadesiyle “Kanunî devri ulemasından” olan ve Ahterî mahlasını kullanmayı tercih eden Muslihiddin Mustafa, meşhur fıkıh ve dil âlimlerimizdendi ve ayrıca lügatçiydi. Kendisinin ilk yıllarına ve ailesinin hayatına dair elde pek fazla bilgi henüz mevcut değil.
Ünlü hattatlardan Karahisarlı Şemseddin Ahmed Çelebi’nin oğlu olan ve doğum tarihi net olarak bilinmeyen Ahterî, medrese tahsilini Kütahya’da yaptı. Eğitimini tamamladıktan sonra yine Kütahya’da kaldı ve muhtelif medreselerde müderris olarak hizmet etti. Yine Hadâik müellifine göre “Emekli olduktan sonra 15 akçe emekli maaşıyla kanaat edip ilim ve ibadetle meşgul olmuştu.”
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Mayıs (57. Sayı 2013) sayısından okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…