Muslihiddin Mustafa, nâm-ı diğer Ahterî, meşhur fıkıh ve dil âlimlerindendi, ayrıca lügatçiydi. Neredeyse 500 yıl önce (1545) bir Rebiulevvel gecesi tamamladığı lügat kitabı Ahterî-i Kebîr’i bugün hâlâ kullanılmakta…

Ahterî ya da tam künyesiyle Muslihiddin Mustafa bin Şemseddin, Karahisar’da (Afyonkarahisar) doğdu. Şemseddin Sami’nin ifadesiyle “Kanunî devri ulemasından” olan ve Ahterî mahlasını kullanmayı tercih eden Muslihiddin Mustafa, meşhur fıkıh ve dil âlimlerimizdendi ve ayrıca lügatçiydi. Kendisinin ilk yıllarına ve ailesinin hayatına dair elde pek fazla bilgi henüz mevcut değil.

Ünlü hattatlardan Karahisarlı Şemseddin Ahmed Çelebi’nin oğlu olan ve doğum tarihi net olarak bilinmeyen Ahterî, medrese tahsilini Kütahya’da yaptı. Eğitimini tamamladıktan sonra yine Kütahya’da kaldı ve muhtelif medreselerde müderris olarak hizmet etti. Yine Hadâik müellifine göre “Emekli olduktan sonra 15 akçe emekli maaşıyla kanaat edip ilim ve ibadetle meşgul olmuştu.”

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Mayıs (57. Sayı 2013) sayısından okuyabilirsiniz.

Harun Tuncer

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

2 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

2 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

2 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

2 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

2 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

2 gün ago