İnsanın tekâmül ederek değişmesi ne kadar güzelse , şehirlerin ruhu mesabesindeki tarihî eserlerin şuursuzca değişime uğraması eskiyi özlemle arayan gözlere o derece çirkin gözükmekte …
Beyazıt… 7 tepe üzerine kurulu İstanbul’un 3. tepesi… Ve şehrin ruhunun gözle görülür eserlerle bezendiği bir mevki. Üstünde misafir ettiği İstanbul’un en eski Osmanlı sarayı (Saray-ı Atik) kalıntılarında yükselen üniversitesi, ilk devlet kütüphanesi, semte ismini veren külliyesi ve meydanı ile Beyazıt tam bir Osmanlı bakiyesi… Fakat bu geçmişin izlerinin merkezindeki Beyazıt Meydanı’nın değişerek yok olma hikâyesi, şehrin maziyi özlemle arayan sakinlerine ziyadesiyle eziyet verici.
Özellikle son yüz yılda imarcıların elinde oyuncak edilen, kör kazmaların hedefindeki Beyazıt Meydanı’nın insanı içine çeken güzel ve ferah halleri soluk fotoğraflarda ve eski hatıralarda kaldı. Meydanın İstanbul’daki en çok değişime uğrayan mekânlardan biri olduğu düşünülürse, tarihte yapılacak bir Beyazıt yolculuğu, değişimi gözler önüne sermesi bakımından maziyi yâd edenlere farklı bir bakış açısı sunacaktır.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 97. sayısından (Eylül 2016) okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…