Üsküdar İstanbul’dan Evvel de Osmanlı’ydı

Fatih Sultan Mehmed’in fethiyle başlar bizim İstanbul’umuz. Biliriz ki müjdelenen ordu açmıştır kapılarını medh ü sena edilmiş şehrin… Hâlbuki Üsküdar, fetihten bir asır evvel Osmanlı topraklarına katılmış ve çehresi değişmeye başlamıştı.

Üsküdar, İstanbul’un fethine şahit bir şehir… Hatta İslâm orduları, İstanbul’u fethetmeye geldiğinde onları ilk karşılayan ve misafir eden mahal. Yine Selçukluların İstanbul’u gördükleri ilk yerdir Üsküdar… Bundan sebep Yahya Kemal şöyle der bu müstesna belde için: “Hangi şehir görmüş onun gördüğünü?”

Biz İstanbul’un taşı mı toprağı mı altın diye düşüne duralım, Üsküdar’ı kuran ve sonrasında yaşayanlar buraya “Altın Şehir” demişler. Üsküdar için tabiri caiz kılan bir ifade. Ne de güzel…

Şehrin Fatihi Orhan Gazi

Üsküdar’ın tarihi, fetih öncesi 2000 yıldan fazla bir geçmişe dayanmasına rağmen, şehrin hâlihazırdaki kimliğine mührünü Osmanlılar vurmuştu. Bölge, İstanbul’un fethinden çok önce, Orhan Gazi devrinde Osmanlı’nın hâkimiyetine girer. Fakat ondan da önce buraya ilk ayak basanlar, Osman Gazi’nin akıncılarıdır. Üsküdar’ın Türk-İslâm tarihi açısından dönüm noktası, 1329’daki Pelekanon Savaşı olur. Orhan Gazi’nin Bizans’ı hezimete uğrattığı bu zaferle o tarihte sahildeki bütün Rum kasabaları (Hereke, Pendik, Kartal, Üsküdar) Osmanoğullarının kontrolüne geçer. Üsküdar’ın tamamen hâkimiyet altına alınması ise İstanbul’un fethinden tam 101 sene evvel, 1352 yılını bulmuştur. Bununla birlikte Üsküdar’ın günümüze yansıyan tarihî yüzü, İstanbul’un fethiyle ziyadeleşir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 122. sayısından (Ekim 2018) okuyabilirsiniz.

Tuna Ser

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago