Osmanlı Tarihi

TUNUS’TAN BİR SES: OSMANLILAR GELMİŞ! TÜRKLER GELMİŞ!

Koskoca Osmanlı devleti üç kıtada her yerde arkasında birer parça vatan toprağı ve vatandaşını bırakarak çekilmek mecburiyetinde kalmıştı. İşte bunlardan biri de, çok yakınımızda duruyordu. Çevrenin etkisiyle dedelerinin dilini, Türkçeyi unutmuşlardı. Ama evin her tarafında kültürlerini yaşatıyorlardı…

Şehirlerin kimliği zulümle değişmez… Kurmuş olduğu zulüm rejiminin sonunda macerasını ülkesinden kaçarak noktalayan bir devlet adamı, yıllar önce Tunus’ta yaşadığım bir hatırayı canlandırdı gözümde…

Tunus’ta 1993 senesinde cumhurbaşkanı olarak Zeynel Abidin Bin Ali bulunuyordu. Zeynel Abidin, 14 Ocak 2011 tarihinde ülkesini perişan bir şekilde terk edinceye kadar 24 yıl adeta demir yumrukla ülkeyi yönetmiş bir diktatördür. Tunus’u Fransızlardan kurtaran           Cumhurbaşkanı Habib Burgiba tarafından Zeynel Abidin bin Ali, Milli İstihbarat birimini kurmak, askerî ataşelik, elçilik, bakanlık gibi birçok görevlere atanmıştı. En son 1 Ekim 1987 yılında başbakanlığa atanan Zeynel Abidin, göreve gelişinden kısa bir süre sonra bir darbe ile iktidarı ele geçirmişti. Habib Burgiba’yı, hastalığını bahane ederek, görevinden uzaklaştırmış, yerine geçmiş ve ülkeyi polis devleti haline getirmişti. Özellikle İslâmî gelişmelere karşı son derece tahammülsüz davranmış ve Müslümanlarla şiddetli bir mücadeleye girişmişti; insan hakları ihlalleri ve radikal laik tutumu ile ülkede tahammülü zor bir baskı rejimi kurmuştu.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Kasım (63. Sayı 2013) sayısından okuyabilirsiniz.

Prof. Dr. Hamit Pehlivanlı

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago