Gezi

Tuna’dan Lozan’a İsviçre

İsviçre, Avrupa’nın merkezinde, küçük bir ülke olsa da bizim tarihimiz açısından ayrı bir önemi var. 10 ülkenin topraklarında 2779 km yol alan ve kültürümüzün hemen her köşesinde adı geçen Tuna nehri İsviçre’den doğuyor. Ayrıca, Lozan antlaşması gibi Türkiye’nin kaderini değiştiren birçok antlaşma da bu topraklarda imzalandı…

Bu ay, Osmanlı’nın sınır çizgisi Tuna Nehri’nin kaynağından, Osmanlı’nın yıkılışına giden toplantının başlangıç noktası Basel Siyonist Kongresi’nin yapıldığı topraklara; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş senedi Lozan Antlaşması’nın imzalandığı, dünyanın para başkenti olan İsviçre’deyiz…

Güneşli bir sonbahar gününde İsviçre’ye gitmek üzere yollardayız. Avrupa’nın ortasında yer alan, 7.8 milyon nüfusa sahip bu küçük ülke, Avrupa Birliği’ne üye değil. Birleşmiş Milletler’e de daha 2000’li yılların başında üye oldu. Bizim için hayati önem taşıyan Lozan Antlaşması (24 Temmuz 1923) ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin burada imzalanması (20 Temmuz 1936) ve asırlarca Osmanlı topraklarını sulayan Tuna Nehri’nin bu topraklardan doğması bizim için çok önemli.

Uçağımız Karadeniz semalarından geçtikten sonra Tuna Nehri’nin denize döküldüğü Romanya-Ukrayna hududundan Avrupa topraklarına açıldı. Kaptan pilot; Romanya, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Avusturya hava sahalarından geçtiğimizi söylerken Tuna da bize eşlik ediyordu.

Tuna’nın, adeta Türk tarihini mırıldanan nazlı nazlı akışını, yaylar çizerek kıbleye doğru süzülüşünü seyrederek yolumuza devam ediyoruz.

 

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ekim (38. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.

Yedikıta Dergisi

View Comments

  • Lozan anlaşması belgeli olarak yayınlayan bilirmisiniz. Savaş kazanildigi halde masa başında kaybın sebeb leri ni yazabilirmisini malum 2023 anlaşma sona ereceği dillerde bizi bu konuda emin ellerden bilgilendirilmeye ihtiyacımız var malum şimdi ukraina Rus ya arası savaşında sebebi bunun gibi haksiz anlaşmaların olduğu düşünülmekte

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago